Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajské zastupitelstvo schválilo příspěvek 500 miliónů na Horáckou multifunkční arénu v Jihlavě

Krajští zastupitelé dneska schválili příspěvek Kraje Vysočina ve výši 500 milionů na stavbu Horácké multifukční arény v Jihlavě. Financování bude probíhat ve třech splátkách.

Schválení finančního příspěvku předcházela širší diskuze členů Zastupitelstva Kraje Vysočina. Dalším krokem, který bude předcházet poskytnutí krajské dotace, je schválení a uzavření dotační smlouvy. V ní bude upraven i průběh spolufinancování ze strany kraje – v roce 2022 je kraj připraven arénu podpořit 150 miliony korun, o rok později 200 miliony korun a v roce 2024 posledními 150 milióny korun. Financování tohoto výjimečného projektu předpokládá poskytnutí dotace ze státního rozpočtu České republiky nebo z prostředků Národní sportovní agentury České republiky ve výši 300 miliónů korun.

„Ubezpečuji kolegy zastupitele, že částka na podporu výstavby je konečná. Město Jihlava počítá s tím, že peníze na provoz půjdou za městem. To byl náš slib a sliby se mají plnit,“ deklarovala zastupitelka a primátorka Jihlavy Karolína Koubová. Právě město Jihlava je hlavním investorem stavby objektu za 1,45 miliardy korun, který Vysočině umožní konání nadregionálních akcí a to nejen díky strategickému umístění v centru regionu, ale i v ideální blízkosti dálnice D1.

Nová aréna plánovaná k výstavbě v lokalitě současného jihlavského zimního stadionu je koncipována jako multifunkční kapacitní objekt – kromě ledního hokeje s parametry pro extraligu je zde možné pořádat další sportovní akce, jako jsou například krasobruslení, revue, tenis, futsal, volejbal, badminton, florbal, házená, box, bojové sporty, gymnastika, aerobik a řada dalších.

Z kulturně společenských a komerčních akcí bude možné arénu využít pro koncerty, divadlo, taneční soutěže, výstavy, kongresy, módní přehlídky, kino, apod. Kapacitu pro jednotlivé akce je možné variabilně upravovat a aréna umožní využití od menších akcí pro 500 diváků, přes standardní konfiguraci 5 750 diváků s volnou centrální sportovní plochou až po akce kulturní s kapacitou až pro 7 500 diváků.

Počet diváků byl stanoven na základě zkušeností z historie provozu stávajícího stadionu a na základě informací od provozovatelů podobných objektů v rámci republiky. Zásadním rozdílem mezi starým a novým stadionem bude uživatelský komfort návštěvníků, většina z nich  bude mít, na rozdíl od současného stadionu, k dispozici místa k sezení.

„Arénu si město Jihlava zaslouží. Upozorňuji však, že 500 miliónů korun pro Jihlavu bude někde chybět,“ sdílel své obavy zastupitel Radek Zlesák, který také předložil zastupitelstvu protinávrh, který však nebyl prohlasován.

Krajská rada navrhne zastupitelům ke schválení půlmiliardovou dotaci na jihlavskou Horáckou arénu

Rada Kraje Vysočina po dlouhé diskuzi a zvážení všech dosud známých okolností rozhodla doporučit krajskému zastupitelstvu schválit poskytnutí finančního příspěvku statutárnímu městu Jihlava ve výši 500 milionů korun na spolufinancování výstavby...

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Horácká aréna, Jihlava, Kraj Vysočina, příspěvek, Česko, Karolína Koubová, Radek Zlesák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské zastupitelstvo schválilo příspěvek 500 miliónů na Horáckou multifunkční arénu v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.