Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Krajská rada navrhne zastupitelům ke schválení půlmiliardovou dotaci na jihlavskou Horáckou arénu

Rada Kraje Vysočina po dlouhé diskuzi a zvážení všech dosud známých okolností rozhodla doporučit krajskému zastupitelstvu schválit poskytnutí finančního příspěvku statutárnímu městu Jihlava ve výši 500 milionů korun na spolufinancování výstavby Horácké multifunkční arény v Jihlavě.

„Vyplacení dotace je navrženo ve třech po sobě jdoucích rocích, první v roce 2022," informovala Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. Jihlava začne, podle sdílených informací, v příštím roce stavět multifunkční arénu nadregionálního významu, jejíž kapacity budou k dispozici nejen sportovcům, ale i pro kulturní a společenské akce.

Jihlava požádá o dotaci na víceúčelovou Horáckou arénu. Podíl města nepřevýší 600 milionů korun

Jihlava požádá Národní sportovní agenturu o dotaci na Horáckou multifunkční arénu. O předložení žádosti dnes rozhodli jihlavští zastupitelé. Zároveň se dohodli na tom, že podíl města na této stavbě skoro za 1,5 miliardy korun nepřevýší 600...

Vedení Kraje Vysočina navrhuje zastupitelstvu ke schválení finální půlmiliardovou dotaci, která zohledňuje současné krajské rozpočtové možnosti. „Potvrzuji, že jsme připraveni krajskému městu pomoci se základním financováním plnohodnotné funkční a životaschopné haly, kterou vnímáme jako zcela výjimečný projekt nadregionálního významu z hlediska dopadů, skýtajících možností a samozřejmě i polohou v samotném středu Vysočiny i celé ČR. Stále však máme na zřeteli, že hospodaříme s veřejnými penězi. Výše podpory byla našimi ekonomy pečlivě propočítána. Rozhodovali jsme tak, aby tato podpora v čase neměla vliv na obvyklé financování ostatních rozvojových projektů podporovaných krajem například formou dotací Fondu Vysočiny. I v budoucnu garantuje Kraj Vysočina fungování dosavadního modelu financování  projektů v rámci území,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, který bude návrh předkládat už v červnu k finálnímu projednání krajskému zastupitelstvu.

K navýšení původně plánovaného krajského příspěvku z 450 milionů korun na předložených 500 milionů korun má Jihlavě pomoci realizovat komfortnější variantu stavby. Ta předpokládá možnost plnohodnotného veřejného i komerčního využití budoucí arény.

Nová Horácká multifunkční aréna, jejímž investorem je město Jihlava, má do budoucna kromě ledního hokeje s parametry extraligy nabídnout zázemí pro další sportovní odvětví – krasobruslení, revue, tenis, futsal, volejbal, badminton, florbal, házená, box, bojové sporty, gymnastika, aerobik… Z kulturně společenských a komerčních akcí bude možné arénu využít pro koncerty, divadlo, taneční soutěže, výstavby, kongresy, módní přehlídky, kino a další.  Tento živý objekt by měl fungovat po celý den, sedm dní v týdnu. Součástí areálu bude střešní běžecká dráha, interiérová tělocvična a posilovna určené nejen pro sportovce, ale i širokou veřejnost, školy i skupiny amatérských sportovců.

V rámci objektu se počítá s nabídkou ubytování, s restauračními a stravovacími provozy, zázemím pro sportovce i účinkující a s dalšími komerčními prostory. Hodnota investice je nyní 1,45 miliardy korun. Hlavním investorem je statutární město Jihlava, dalšími finančními partnery projektu mají být Kraj Vysočina a Národní sportovní agentura případně další. 

Ohodnoť článek

Foto Horácká aréna | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Horácká aténa, kraj, rada, dotace, financování, sport, kultura, Kraj Vysočina, Jihlava, projekt, Vítězslav Schrek, Česko, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajská rada navrhne zastupitelům ke schválení půlmiliardovou dotaci na jihlavskou Horáckou arénu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.