Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes je Světový den dárců krve. Na tom, jestli někdo prodělal covid, nezáleží, říká hematoložka

Na 14. června, tedy na dnešek, připadá Světový den dárců krve. Tento den má za cíl upozornit na celospolečenský význam dárcovství krve a zároveň poděkovat dárcům za jejich nezištnou pomoc nemocným lidem. V Česku je zhruba čtvrt milionu dobrovolných dárců krve. Stejné množství lidí pak daruje krevní plazmu.

Odběr plné krve trvá přibližně 5 až 10 minut, odebírá se 450 ml. Přístrojové odběry krevních složek trvají kolem hodiny, nejčastěji se tímto způsobem odebírá plazma a krevní destičky.

Na jihlavské odběrové středisko chodí krev darovat zhruba 3 900 aktivních dárců.

Právě transfuzní přípravky jsou pro chod každého zdravotnického zařízení nezbytné, využívají se v mnoha oblastech medicíny, zejména v léčbě hematoonkologických pacientů, závažných akutních stavů, komplikovaných operací či porodů.

Dárci plazmy a covid

Lidé, kteří darují krevní plazmu, zachraňují životy lidí v akutních stavech a pomáhají zvýšit kvalitu života vážně nemocných, kteří se bez léků vyrobených z krevní plazmy neobejdou. Všichni společně si 14. června připomínají Světový den dárců krve.

„Dobrovolným dárcům, kteří chodí pravidelně darovat krev či plazmu, vděčí za životy a zdraví tisíce lidí. Od dětí až po seniory. Mnoho z nás se alespoň jednou ocitne v situaci, kdy je náš život na darované krvi či krevní plazmě závislý,“ vysvětluje hematoložka Alice Drábková ze společnosti sanaplasma.

Pro potřeby podání léků z plazmy při operacích nebo pacientům po úrazech přitom nezáleží na tom, zda dárce plazmy prodělal covid-19 a jestli má v krvi protilátky. „Plazma mužů, jež prodělali covid-19, je žádaná pro pacienty se závažným průběhem onemocnění covid-19. Nicméně u ostatních pacientů závislých na lécích z plazmy na množství protilátek nezáleží. Proto může darovat plazmu opravdu téměř každý zdravý dospělý,“ zdůrazňuje hematoložka.

Ohodnoť článek

Foto Fakultní nemocnice u sv. Anny

Štítky odběr, krev, dárce, plazma, covid, koronavirus, dárce krve, COVID-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Světový den dárců krve. Na tom, jestli někdo prodělal covid, nezáleží, říká hematoložka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.