Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Desítky zapomenutých miliard po kuponové privatizaci. Čechům má v cestě za penězi pomoci nová služba

Letos na podzim uplyne 30 let od začátku kuponové privatizace, během níž změnily majitele tisíce firem. I po letech je skoro 200 tisíc lidí, kteří jsou ve skutečnosti mnohem bohatší, než si myslí. Patří jim akcie a nároky na dividendy, o nichž nemají většinou ani tušení. Dohromady může jít o zhruba deset miliard korun. Nová online služba by měla pomoci majitelům k získání peněz ještě před promlčením nároků.

Kuponová privatizace se v Česku uskutečnila ve dvou vlnách v letech 1992 až 1994. Každá vlna měla předkolo, v němž lidé mohli svěřit své investiční body některému z privatizačních fondů (fondy poté investovaly svěřené kupony), a několik kol – první vlna pět, druhá šest.

Přerozdělování obrovského množství majetku z rukou státu do soukromého vlastnictví se v 90. letech zúčastnily miliony Čechů a Slováků. Většina z nich již svoji investici s různým výsledkem dávno uzavřela, v evidenci Centrálního depozitáře cenných papírů však stále zůstává přibližně 750 tisíc nezařazených majetkových účtů, na něž jejich vlastníci zapomněli.

„Hodnotné akcie obsahuje jen menší část z nich, stále se ale jedná až o 200 tisíc majetkových účtů. Přibližně třetina z tohoto počtu je vedená na vlastníky, kteří už nežijí. I po jejich odečtení je ale řeč o skoro 100 tisících lidí, kterým patří majetek, o němž nemají mnohdy ani tušení,“ popisuje zakladatel startupu Zapomenuté miliardy Daniel Surmař.

Právě jeho projekt má pomoci zapomenuté akcie z kuponové privatizace najít, zpeněžit je a udělat tak za kuponovkou definitivní tečku. Stačí k tomu pouze základní údaje o případném vlastníkovi a rychlá lustrace skrze zapomenutemiliardy.cz.

„S hledáním kuponové knížky si nikdo nemusí lámat hlavu. Celá služba je online a plně bezplatná až do chvíle, než případně objevíme hodnotné akcie. Lidé se tak nemusí bát, že by od nás odešli se ztrátou,” dodává Surmař. Podle něho je služba určena i dědicům, kteří potřebují ověřit, zda se v rámci dědického řízení nezapomnělo na akcie původně vlastněné jejich již zesnulými příbuznými.

Projekt ověří nejen případné vlastnictví akcií či nároků z dividend, ale i možnost je snadno a rychle zpeněžit. „Obchodování na burzách je poměrně složitá věc vyžadující vyplňování mnoha formulářů a znalost fungování kapitálových trhů. Ne každý to sám zvládne. Podstatná část hodnotných akcií z kuponovky se na burze navíc ani prodat nedá, protože se nejedná o veřejně obchodované společnosti,“ uzavírá Surmař. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Rios

Štítky kuponová privatizace, kupon, finance, on-line služba, Zapomenuté miliardy, privatizace, akcie, Česko, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky zapomenutých miliard po kuponové privatizaci. Čechům má v cestě za penězi pomoci nová služba | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.