V jihlavském centru včera lidé využili znovuotevřených zahrádek, posedávali jak u cukrárny nebo kavárny, někteří si dali oběd v restauraci. Návštěvnost však zatím, zejména kvůli počasí, není příliš vysoká. Provozovatelé ale vzhlíží ke světlejším zítřkům.
Na otevření zahrádek po dlouhé uzávěře se nejen v jihlavském centru chystala řada podniků, chladné počasí s teplotou okolo deseti stupňů Celsia však vysokému zájmu návštěvníků příliš nenahrávalo.
„Přestože jsme se připravovali, trochu jsme kvůli počasí nevěděli, do čeho jdeme,“ odpověděli na redakční dotaz v restauraci Guesto. „Bylo znát, že na naši terasu svítí jen část dne, a proto návštěvnost nebyla nejvyšší, čekali jsme větší zájem,“ přiznávají. Včerejšek každopádně vnímají jako první krok ke zlepšení. „Příchozí říkali, že nás jsou podpořit, že už se těšili, až přijdou.“
Pododná slova zní i z kavárny Muzeum na Masarykově náměstí. „Vzhledem k proměnlivému počasí jsme spokojeni tak napůl. Ale je super, že se vracejí naši stálí hosté dát si to kafíčko a prohodit pár slov, moc si této podpory vážíme,“ dodávají vděčně. S velkou nadějí a optimismem vzhlížejí k blížícímu se létu. „Na léto se moc těšíme, ten kontakt s lidmi nám velmi chyběl.“
S průběhem včerejšího dne napanovalo nadšení i pizzeri Venezia. „Lidí přišlo velice málo, o hodně méně, než jsme čekali. Možná zákazníky ještě odradily nejasnosti s prokazováním testů. Ale všichni, co přišli, se sami negativním testem prokázali,“ vypočítávají další aspekt znovuotevření zahrádek. „Ale myslíme, že se to rozjede, zvláště, když se oteplí.“
Na restauračních zahrádkách je potřeba dodržovat rozestupy. Přístup mají jen lidé, kteří mají negativní test na covid-19, podstoupili očkování nebo v posledních 90 dnech tuto nemoc prodělali. Původně měli hosty kontrolovat provozovatelé podniků, čemuž se vesměs bránili. V pátek ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) oznámil, že zodpovědnost bude na zákaznících, doklad budou muset předložit případné kontrole policie či hygieniků.
Interiéry restaurací by se podle Havlíčka měly otevřít v první polovině června. Jak včera řekl novinářům, zatím se počítá s otevřením 50 procent kapacity provozoven, u stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé.
Ubytovací zařízení v Česku byla uzavřena od 22. října do 2. prosince a následně od 18. prosince. Teď mohou jejich služby využít jen lidé cestující za služebním účelem nebo lékařem. Hotely a penziony budou zřejmě moci pro běžnou klientelu otevřít 24. května.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.