Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Lidem v bytové nouzi podá pomocnou ruku jihlavské Jednotné místo pro bydlení

Jihlavské Jednotné místo pro bydlení poskytuje služby všem lidem nacházejícím se v bytové nouzi. A to už od července 2020. Cílem uvedené služby je přímá podpora a koordinace podpory domácností v přístupu k adekvátnímu bydlení, prevence ztráty bydlení a ukončování stavu bytové nouze ve městě.

Tento projekt podpořený prostřednictvím dotace z Operačního programu Zaměstnanost bude realizován statutárním městem Jihlavou do konce června 2022.

Jednotné místo pro bydlení mělo během několika prvních měsíců možnost získat odpovídající přehled o hlavních bariérách, které brání domácnostem ve vstupu na běžný trh s bydlením a staví je do ohrožení bytovou nouzí. „Některé se setkávají s diskriminací kvůli svému etnickému původu či velikosti rodiny, pro jiné je nepřekonatelnou překážkou výše kauce,“ uvedla Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Do kanceláře Jednotného místa pro bydlení v Jihlavě přišlo zatím 60 domácností. Byly jim poskytnuty rady a informace v oblasti uzavírání nových či prodloužení stávajících nájemních smluv nebo ohledně jiných právních úkonů. Řadě klientů se díky těmto službám podařilo si bydlení udržet.

„Prevence ztráty bydlení je jednou z nejdůležitějších oblastí, na které se Jednotné místo pro bydlení zaměřuje. Další podpora poskytnutá domácnostem v bytové nouzi spočívala například v pomoci při zabydlování, orientaci v systému dávek státní sociální podpory či předání klienta sociálním službám pro řešení dluhového poradenství,“ jmenuje dále Hrdličková.

Důležitý je vstupní dotazník 

A jak probíhá práce s jednotlivými domácnostmi v praxi? Je třeba zdůraznit, že je to vždy na individuální bázi. „S klientem, který se dostaví osobně do kanceláře Jednotného místa pro bydlení nebo jej poprvé kontaktuje telefonicky, domluví pracovnice termín vstupního pohovoru. Na první schůzce s ním vyplní anamnestický dotazník, podle kterého je klient s jeho souhlasem zařazen do evidence bytové nouze. Další spolupráce s klientem se odvíjí od informací, které uvedl při vstupním pohovoru, a pracovnice se s ním domluví na dalších konkrétních krocích,“ popisuje Hrdličková.

Zásadní je vyhodnotit, zda je daná domácnost bez střechy nad hlavou, bez bytu či zda žije v nevyhovujících podmínkách. Další postup závisí na tom, zda se domácnost nachází v situaci, kdy je potřeba pracovat na hledání vhodného bydlení nebo postačí vyřešit dílčí problém ve stávajícím bydlení, a předejít tak jeho ztrátě.

Pomoc při zabydlování 

Služeb Jednotného místa pro bydlení v Jihlavě využilo již kolem 60 domácností. Byly jim poskytnuty rady a informace v oblasti uzavírání nových či prodloužení stávajících nájemních smluv nebo ohledně jiných právních úkonů. Řadě klientů se díky těmto službám podařilo si bydlení udržet. „Prevence ztráty bydlení je jednou z nejdůležitějších oblastí, na které se Jednotné místo pro bydlení zaměřuje. Další podpora poskytnutá domácnostem v bytové nouzi spočívala například v pomoci při zabydlování, orientaci v systému dávek státní sociální podpory či předání klienta sociálním službám pro řešení dluhového poradenství,“ sdělila Aneta Hrdličková.

Kontaktní centrum

Kontaktní centrum Jednotného místa pro bydlení se nachází v přízemí objektu Čajkovského 7 v Jihlavě, kde je umožněn bezbariérový přístup všem osobám, které potřebují řešit svůj stávající nevyhovující stav v oblasti bydlení.

V rámci projektu nyní také vzniká katalog nástrojů pro práci s osobami v bytové nouzi, který bude sloužit jak různým organizacím a sociálním službám působícím v této oblasti, tak klientům a všem, kteří jsou ohroženi ztrátou bydlení. Katalog bude poskytovat informace o tom, kam se může domácnost v bytové nouzi obrátit například při řešení dluhů, sousedských sporů, sociálních dávek na bydlení či akutní situace bez bytu. Úkolem Jednotného místa pro bydlení je rovněž popsat a analyzovat stav bytové nouze v Jihlavě a vytvořit systém evidence domácností, které se v ní nacházejí.


 

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky bydlení, nouze, pomoc, Jihlava, sociální služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidem v bytové nouzi podá pomocnou ruku jihlavské Jednotné místo pro bydlení | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.