Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Město sbírá podněty k nové podobě náměstí Almy Rosé. Vyjádřit se můžete do pátku

Statutární město Jihlava připravuje architektonickou soutěž, z níž vzejde nová podoba prostranství před Dělnickým domem. Nechá se inspirovat i podněty a názory z řad veřejnosti, která se do 19. března může vyjádřit, na co při revitalizaci klást největší důraz.

„Vizí města je obnovit funkci náměstí, lákat k zastavení a pobytu a vytvořit reprezentativní předprostor Dělnickému domu. Po revitalizaci bude náměstí navrženo k pojmenování po houslistce Almě Rosé, což by měly reflektovat i soutěžní návrhy,“ sděluje v tiskové zprávě Aneta Hrdličková z oddělení komunikace. 

Alma Rosé, celým jménem Alma Maria Rosé, (3. listopadu 1906 Vídeň – 4. dubna 1944 Osvětim) byla rakouská houslistka židovského původu, která v Jihlavě několikrát koncertovala, mimo jiné také v dnešním Dělnickém domě. Po deportaci do osvětimského koncentračního tábora se stala vedoucí vězeňského orchestru. V roce 1944 v Osvětimi zemřela. O vězeňském orchestru vznikl v roce 1980 americký televizní film Playing for Time.

Na webu www.jihlava.cz/alma může veřejnost do 19. března podněty zadávat či si prohlédnout podněty ostatních. „Ty budou sloužit k lepšímu poznání místa a ke zpřesnění zadání soutěže. Město se ptá, jak uživatelé vnímají prostranství v současnosti, jakých hodnot si cení a je vhodné je posílit a co naopak vnímají jako problém či překážku a v rámci revitalizace to lze řešit,“ doplňuje Hrdličková. 

Dále se ptá na to, jak by chtěli náměstí v budoucnu využít, pro jaké aktivity by náměstí mělo být zařízeno, kupříkladu posezení s kávou, hra dětí, ale i provozní potřeby jako zásobování. 

Důležitým tématem lokality je parkování. Hlavní funkcí každého náměstí by měl být pobyt, proto zadání soutěže předpokládá přesun současných parkovacích stání pro dlouhodobější stání do blízkého okolí, a to i na základě zpracovávané koncepce parkování a dalších prověřovacích studií. Na náměstí však zůstanou parkovací místa, přes den pro krátkodobé zastavení pro obsluhu domů, přes noc pro stání rezidentů.

ANKETA: Náměstí Almy Rosé? Prostranství před Dělňákem ponese název po židovské houslistce

Prostor před Dělnickým domem v Jihlavě, který chce město revitalizovat a změnit ho na náměstí, ponese název po rakouské houslistce jménem Alma Rosé, neteři Gustava Mahlera. Jihlavští zastupitelé to schválili ve čtvrtek.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Dělnický dům, náměstí Almy Rosé, revitalizace, Alma Rosé, dům, Jihlava, parkování, Auschwitz, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město sbírá podněty k nové podobě náměstí Almy Rosé. Vyjádřit se můžete do pátku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.