Počasí dnes13 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

ANKETA: Náměstí Almy Rosé? Prostranství před Dělňákem ponese název po židovské houslistce

Prostor před Dělnickým domem v Jihlavě, který chce město revitalizovat a změnit ho na náměstí, ponese název po rakouské houslistce jménem Alma Rosé, neteři Gustava Mahlera. Jihlavští zastupitelé to schválili ve čtvrtek.

Alma Rosé (1906-1944) byla dcerou koncertního mistra Vídeňské filharmonie a neteří slovutného Gustava Mahlera. Založila vídeňský ženský orchestr. Po anšlusu Rakouska odešla do Londýna, jako virtuozka později působila v Nizozemsku a pak dále po celé Evropě. Po jejím zatčení v roce 1942 se ocitla v koncentračním táboře v Osvětimi, kde se stala dirigentem ženského souboru. Zemřela tam po údajné otravě jídlem. 

V Jihlavě v prvorepublikové éře Alma Rosé opakovaně a s úspěchem koncertovala, právě i v Dělnickém domě. Její vystoupení se vždy setkala s velmi vstřícným přijetím. 

Návrh na užití pojmenování náměstí po této židovské umělkyni slouží zatím pouze pro potřeby vyhlášení architektonické soutěže o návrh revitalizace tohoto prostoru. Plánovaná revitalizace totiž vytvořila příležitost toto veřejné prostranství opět ustanovit náměstím a pojmenovat ho. A architekti tak budou moci pracovat právě s tímto názvem.

Se změnou pojmenování dochází i k administrativním povinnostem, ty však rozhodně nejsou na pořadu dne. „K případnému přejmenování dojde teprve po samotné revitalizaci,“ potvrdila zastupitelka Eva Nováková, jedna z iniciátorek záměru prostor před Dělnickým domem přejmenovat. 

 „Návrhy pojmenování posílala i veřejnost, ale kvůli covidu se nekonalo veřejné projednání. Názvoslovná pracovní skupina vybrala z návrhů právě jméno Almy Rosé,“ upřesnil tiskový mluvčí magistrátu Radovan Daněk.  „Zatím ale není jisté, že náměstí skutečně vznikne. O tom, jak by se ve finále náměstí jmenovalo se bude ještě určitě diskutovat,“ dodal. Již dříve byly známy tendence pojmenovat zmiňovaný prostor po ženě.  

S novou tváří nové jméno: Jihlava hledá název pro revitalizované náměstí před Dělnickým domem

Prostranství před Dělnickým domem v budoucnu získá novou podobu. Mělo by se opět stát náměstím a reprezentativním prostorem s kulturním a společenským charakterem a hlavně bezpečným místem pro cesty dětí do školy. Vedení města zároveň už nyní pro...

Líbí se vám název Náměstí Almy Rosé?

Celkem hlasovalo349 čtenářů

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google maps, Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlava, Zdeněk Geist

Štítky Alma Rosé, dům, Gustav Mahler, Jihlava, revitalizace, Anschluss, Evropa, Nizozemsko, Londýn, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Náměstí Almy Rosé? Prostranství před Dělňákem ponese název po židovské houslistce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.