Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Projekt Horácké arény získal územní rozhodnutí. Nyní se může vyjasnit financování stavby

Důležitý milník má za sebou projekt Horácké arény. Stavba, která vyroste na místě současné CZ LOKO arény, získala územní rozhodnutí. To je předpoklad k tomu, aby se mohlo dořešit financování celého projektu.

„Děkujeme obyvatelům lokality, děkujeme VŠPJ, děkujeme Manažerské akademii, děkujeme Pivovaru Ježek a mnohým dalším subjektům, se kterými jsme hledali cestu k cíli, který znamená souhlas s umístěním nové arény na stávajícím místě,“ hlásá facebookový profil Horácká aréna.

Získání územního rozhodnutí také vytvoří předpoklad pro zpracování oficiální žádosti o kofinancování od Národní sportovní agentury. Ta má na podobné projekty vyhrazeny 1,8 miliardy korun. „Tři sta milionů bychom měli dostat,“ řekl k tomu na dnešním zasedání městského zastupitelstva náměstek primátorky Petr Ryška.

Město Jihlava pak "svůj podíl" na stavbě, bude řešit úvěrem, existuje několik modelací úvěru. Jisté však už nyní je, že ročně úvěr zatíží jihlavský rozpočet několika desítkami milionů korun, což po nějakou dobu omezí investice města. Z dlouhodobého hlediska by však v budoucnu měla přinést ekonomický prospěch.

Kromě města a Národní sportovní agentury by se na financování multifunkční arény, která bude kromě sportu sloužit např. i kultuře, měl podílet i Kraj Vysočina. Míra jeho finančního zapojení je však v tuto chvíli nejasná. Dřívější odhady bývalého hejtmana Jiřího Běhounka hovořily o poměrně širokém rozpětí mezi patnácti až pětadvaceti procenty. Konkrétnější představu budeme znát zkraje března, kdy bude znám rozpočet celé akce.

Dřívější odhady mluvily o tom, že stavba arény v Jihlavě by mohla vyjít na 800 milionů korun bez DPH. Dalších 200 milionů by pak měly představovat vedlejší náklady za projekt, demolice, provizorní zázemí, výkup posilovny a podobně.

Prohlédněte si model Horácké arény. Již ve středu před zápasem jihlavské Dukly

Lidé si již zítra budou moci prohlédnout detailně rozpracovaný model Horácké multifunkční arény. Příležitost k jeho vidění budou mít před zápasem Dukly proti Vrchlabí, kdy bude na CZ LOKO Aréně od 15.30 hodin zpřístupněn Klub legend.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy (vizualizace) | Zdroj Facebook / Horácká aréna

Štítky projekt, Národní sportovní agentura, úvěr, Vysoká škola polytechnická Jihlava, Petr Ryška, Jihlava, Jiří Běhounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Horácké arény získal územní rozhodnutí. Nyní se může vyjasnit financování stavby | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.