Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Termíny odečtové služby tepla a vody a sankce za neodečtený byt jsou minulostí

PR článek

Víte, že dálkový odečet měřičů tepla a teplé vody bude brzy povinný? A že bude nutné zajistit odečet vícekrát za rok? Směrnice Evropské unie 2018/2002/EU (EED) o energetické účinnosti by měla brzy vstoupit do české legislativy a mimo jiné přinést i tyto změny. Jejím cílem je informovat koncové uživatele o spotřebě tepla jednou měsíčně, díky čemuž mohou snadněji regulovat svou spotřebu energií. A tím také aktivně přispívat k snížení emisí a ochraně životního prostředí.

S chytrým odečtem budete na změny v legislativě připraveni

Dálkový odečet se nejčastěji provádí pochozím způsobem, při kterém technik odečítá data z měřičů přes radiovou síť ze společných prostor domu nebo z ulice. Tato technologie dálkových odečtů má však svoje limity, přístup k informacím o spotřebě je možný jen ke dni odečtu, který obvykle probíhá jednou ročně. V případě nutnosti odečtu vícekrát do roka podle požadavků evropské směrnice se tento způsob odečtu stane pro bytový dům finančně neudržitelný.


Poměrový rozdelovač topných nákladů doprimo® 3.

„Vzhledem k očekávaným změnám v legislativě doporučujeme společenstvím vlastníků bytových jednotek instalovat měřící přístroje tepla a vodoměry, které jsou vybavené funkcí dálkového odečtu. Takovéto měřicí přístroje umožňují odečet sběrnicí dat a jednoduchý přístup k průběžné spotřebě prostřednictvím internetu anebo mobilních aplikací,“ doporučuje Jana Machková, jednatelka a ředitelka společnosti ista Česká republika s. r. o.

Jak funguje odečet sběrnicí dat?

Komunikační síť společnosti ista spravuje a řídí inteligentní sběrnice dat, která automaticky sbírá a přenáší data z měřičů tepla, poměrových rozdělovačů tepla, vodoměrů, případně i elektroměrů a plynoměrů do centrálního serveru, a to prostřednictvím přenosu rádiovou sítí mobilního operátora. Na odečet údajů ze standardního bytového domu stačí jedna, maximálně dvě sběrnice. Není potřeba instalovat další přídavná zařízení, provádět stavební úpravy nebo být připojen na elektřinu či internet, což minimalizuje náklady na pořízení a provoz. Přístroj se napojuje na baterií s garantovanou životností 10 let.

Denní přehled o spotřebě

Denní údaje o spotřebě a stavu měřičů jsou přístupné online. Majitelé bytů a správci bytových domů mohou jednoduše na internetovém portálu sledovat informace o spotřebě a srovnávat je s minulými obdobími nebo s průměrnými spotřebami. Navíc jsou varováni před neobvyklými jevy, jako je únik vody, nestandardní spotřeba nebo poruchy na měřičích, což pomáhá předcházet navyšování nákladů na bydlení.

Vaše výhody:

  • online přístup ke spotřebě
  • upozornění na únik vody
  • elektronické zpracování dat
  • systém splňuje požadavky směrnice EED (budoucí změny zákona)
  • příznivé pořizovací náklady a dlouhá životnost
  • 10 let záruka, technická podpora

Více informací na www.chytryodecet.cz

Sběrnice dat memonic sbírá data ze všech měřičů v bytovém domě a odesílá je na zabezpečený server.

O společnosti ista
ista je jednou z celosvětově vedoucích společností poskytujících služby v oblasti řízení energií pro větší energetickou efektivitu budov – převážně pro bytové domy a nebytové prostory. Pomáháme správcům a majitelům budov a jednotlivým uživatelům bytů na celém světě měřit, rozúčtovávat a řídit individuální spotřebu energií a vody.  Za 27 let na českém trhu jsme vybudovali infrastrukturu, která sběrnicemi odečítá přes 600 000 měřicích přístrojů po celé zemi. Ve světě má společnost ista instalovaných více než 480 000 sběrnic, které propojují 28 milionů měřících přístrojů.


ista Česká republika s. r. o.
Gorkého 1, 602 00 Brno
+420 731 440 155
http://www.ista.cz
radomir.vaculcik@ista.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ista, měřiče, voda, teplo, Evropská unie, bytový dům, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Termíny odečtové služby tepla a vody a sankce za neodečtený byt jsou minulostí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.