Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Babišek či Blaťas jako virtuální mazlíček? Student přišel s originální mobilní hrou

Určitě jste slyšeli o dnes už legendární hře Tamagoči. Vývoj od 90. let ušel velký kus cesty, a tak dnes můžete mít svého virtuálního mazlíčka v nejrůznějších podobách, třeba i jako premiéra Andreje Babiše. V nápaditém projektu, který je součástí bakalářské práce plzeňského studenta, se můžete o svého politika starat, hrát řadu miniher a koupit mu pak za odměnu hezčí pelech nebo roušku.

Jednoduchou pandemickou hru "Kamarádi z karentény" má na svědomí Martin Hromádka, který je už ve třetím ročníku oboru Multimédia na Fakultě umění a designu Ladislava Sutnara. Sám říká, že si tímto rozhodně nechce dělat z pandemie srandu, ale spíš se nad aktuální dění povznést.

Jedná se o studentskou práci, která je součástí mé bakalářky. Je to reakce na aktuální situaci, v níž teď všichni jsme. Přišlo mi zajímavé pojmout téma pandemie obráceně. Starat se naopak o ty naše politiky a mít je zavřený v tom telefonu. Stejně tak, jako jsme teď byli zavřený my doma,“ vysvětluje Hromádka.

Na hře začal pracovat už na podzim a stále si pokládal otázku, jestli bude po dodělání vůbec aktuální. Během vývoje musel řadu funkcí aktualizovat. Proto také můžete hrát hned za dva bývalé ministry zdravotnictví, kteří v době přípravy hry složili svůj mandát.

„Teď už je to venku a sbírám reakce od hráčů, podle toho přidám další obsah. Také přemýšlím i o variantě, jak na to navázat. Zatím jsou reakce pozitivní, trochu jsem se bál, jestli to lidé nevezmou negativně, že se snažím si z té situace dělat v uvozovkách srandu, ale tak jsem to rozhodně neplánoval. Také myslím, že to v této formě není až tak agresivní, aby to někoho vyloženě urazilo,“ říká autor hry.

A jak se to vůbec hraje? Na začátku si vyberete svého mazlíčka. Na výběr jich máte hned několik: Babiška, Hamíška, Vojtíška, Prymánka nebo Blaťase s vytetovaným vzteklým psem pátého stupně. Mazlíčka musíte omývat houbou i mu pravidelně měnit roušky. Když vás omrzí, je možné s ním udělat krátký proces a utratit ho. Během hry musíte udržovat kapacitu nemocnic a důvěru obyvatel skrze mini hry. Ty jsou celkem tři.

„První z nich je dodržování rozestupů, když se k sobě postavy víc přiblíží, tak vám to ubírá život. Druhá jsou výtěry z nosu, kde máte za určitý čas otestovat co nejvíce lidí. Oni však uhýbají, pak se vám také víc začne klepat i ruka. Poslední je, že musíte uhýbat před kovidy, které létají z pusy kašlajícímu člověku. Jsou to takové pro mě ty hlavní negativní součásti pandemie, tak jak je vnímám já,“ popisuje Hromádka.

Co se týče algoritmů, není to tak náročné jako je například Korona Hra, o které jsme již psali. Ta využívá řadu matematických modelů, zde je vše ovlivněno hlavně časem. Mobilní hru si může zahrát každý, kdo disponuje zařízením s operačním systémem android. Majitelé iPhonů mají ale smůlu, internetový obchod App Store hry s touto tématikou nepodporuje.

„V této fázi je to nekonečná hra a nemá to vyložený konec. Pokud tedy nezanedbáte svého mazlíčka a ten vám neumře,“ dodal vývojář, autor a student v jedné osobě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Hromádka

Štítky koronavirus, pandemie, hra, mobilní hra, Babiš, Blatný, Prymula, Fakulta umění a designu Ladislava Sutnara, Andrej Babiš, Ladislav Sutnar, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, iPhone, rouška, App Store

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babišek či Blaťas jako virtuální mazlíček? Student přišel s originální mobilní hrou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.