Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bruslení v minulosti: Víte, kde se v Jihlavě nacházel Koňský rybník s bohatým zázemím?

Také v minulosti se lidé rádi oddávali zimním sportům a radovánkám. Třeba v Jihlavě se chodilo bruslit na Koňský rybník, ten svoje využití našel samozřejmě i v létě. Že vám jeho název nic neříká? Pojďme se podívat na historii tohoto u řady Jihlavanů oblíbeného místa.

Zmíněný rybník se nacházel v místech dnešního dopravního hřiště v ulici U Rybníčků, což dokládá nejstarší dochovaný plán města z roku 1647. Na místě byl ještě jeden rybník, byl menší a neměl žádné speciální pojmenování. Jasné je ale to, že oba rybníky se nacházely jihovýchodně od historického centra města u soutoku Koželužského potoka s řekou Jihlávkou v blízkosti Koželužského předměstí, které zde vznikalo již od středověku.

Koňský rybník byl oblíbený nejen v zimě na bruslení. V létě se tam lidé chodili koupat a také sloužil k plavení koní, což už napovídá jeho název.

Šatna, bufet i sál s orchestrem 

Ke konci 19. století vznikaly bruslařské pavilony ve městech jako předchůdci dnešních zimních stadionů – poskytovaly návštěvníkům veškeré potřebné zázemí. Přesnější představu o tom, jak vypadal bruslařský pavilon u Koňského rybníka, přinesl archeologický nález při loňské stavbě cyklostezky G02 u dopravního hřiště. Archeologové zde objevili základ bruslařského pavilonu postaveného podle plánu z roku 1890 pro bruslařský spolek. Pravděpodobně se sem ale chodilo bruslit ještě dříve.

Bruslařský pavilon byl pro potřeby zdejších návštěvníků postaven v těsné blízkosti rybníka. Zdroj: Archiv J. Okáče

V místech budoucího parkoviště se nacházela část dámské šatny s toaletami a pravděpodobně i část kuchyně. Podle plánů z roku 1890 zde byla také pokladna, bufet a sál, ve kterém vyhrával orchestr. Jak ukazují dobové fotografie - dům měl zděné přízemí a hrázděné první patro. Za první republiky však začal pavilon chátrat.

Zranění chlapce v roce 1926

Místu se nevyhnuly ani smutnější události. Podle policejního zápisu z roku 1926 se zde dokonce zranil malý chlapec, který si v opuštěném objektu hrál, a spadly na něj dveře. Proto do roku 1928 proběhla demolice. Koňský rybník byl i s vedlejší vodní plochou zasypán v polovině 20. století, což je doloženo dobovými leteckými snímky, na nichž je patrné vypuštění a jeho zavážení. Na fotografii z roku 1959 je již místo rybníka zavezená plocha, na které se v sedmdesátých letech začalo stavět dopravní hřiště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj jihlava.cz

Štítky Koňský, rybník, zima, bruslení, historie, Jihlava, pavilon, První republika, Jihlávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bruslení v minulosti: Víte, kde se v Jihlavě nacházel Koňský rybník s bohatým zázemím? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.