Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: U kosteleckých jatek bylo živo, aktivisté se loučili se zvířaty. Oceňujeme klidný průběh akce, zní z vedení firmy

Zachraň mě, prosím, buď vegan. Mám strach. Tady se vraždí zvířata. Tvoje peníze, jejich bolest. Co kdyby tady zabíjeli psy? Třeba takové nápisy na bannerech si mohli dnes ráno přečíst všichni řidiči, kteří projížděli kolem Kosteleckých uzenin. U místních jatek se sešla zhruba čtyřicítka aktivistů, kteří se svým pietním aktem chtěli rozloučit se zvířaty, co jdou na porážku.

Za necelé čtyři hodiny aktivisté z organizace Kostelec Animal Save na několik minut zastavili šest kamionů, které do firmy transportovaly živá zvířata. Během krátké chvíle se s nimi rozloučili, u toho zároveň natáčeli videa a pořizovali fotografie. Ve chvíli, kdy nebyl přistaven transport se zvířaty, aktivisté stáli u blízké silnice s bannery, kterými upoutávali pozornost projíždějících řidičů.

Lukáš: Utrpení zvířat je zbytečné 

„Jsme tu kvůli tomu, abychom se rozloučili se zvířaty na jejich poslední cestě. Zároveň ale i proto, abychom upozornili na to, co se zvířatům děje. Že se narodí opravdu jen proto, že nám chutná jejich maso. Že jejich utrpení a smrt jsou zbytečné. Třeba prasátka umírají v „dětském“ věku, třeba v 6 měsících. Kráva, která by běžně mohla žít 15 až 20 let, tak umírá po 5 letech. Když se dožívá více let, tak jsou to krávy, které se vystavují a ukazují,“ vypráví Lukáš z Třebíče, jeden z účastníků dnešního aktu.

Doplnil, že na podobné akce jezdí už více než rok, pokud mu to jeho zaměstnaní dovolí. „To, co se v živočišném průmyslu děje, vnímám jako velkou nespravedlnost. Jen proto, že si myslíme, že za zvířata jíst musíme, že nám chutnají, tak se zbytečně chovají a zabíjejí,“ vysvětluje Lukáš.

Bannery se objevily třeba i v Plané nebo Vodňanech 

Již zmíněná organizace Kostelec Animal Save funguje od listopadu 2020. Dnešní pietní akt byl první akcí, jež si organizace vzala na starosti. Hlavní organizátorkou byla Klára Michlová, ta má za sebou jako účastnice již čtyři takové pietní akty. „Kostelec jsme vybrali proto, že jde o velký komplex, kam jezdí velké množství transportů se zvířaty. Toto je pro nás dobrá lokalita i z toho důvodu, že se prostřednictvím fotek a videí mohou dobře šířit příběhy zvířat,“ vysvětluje Klára Michlová a doplňuje, že dnešní akce určitě nebyla poslední. Jak se vyjádřila, Kostelec Animal Save bude ve svých aktivitách i nadále pokračovat.

V České republice podle Michlové nyní funguje 11 „save groups“ a každá z nich pořádá stejné pietní akty. „S bannery jezdíme třeba do Plané, Českého Brodu, Frýdku Místku, Bučovic nebo Vodňan,“ popsala Klára Michlová.

U Kosteleckých uzenin se bude konat pieta za zvířata, která jsou denně zabíjena na jatkách

Pokud budete v pátek 29. ledna ráno projíždět kolem Kosteleckých uzenin, pak zřejmě budete svědky shromáždění, které bude mít na starosti Kostelec Animal Save. Členové této organizace na daném místě plánují uspořádat pietní akt za zvířata, která...

Všechny organizace spolu úzce spolupracují, na společných setkáních vždy plánují, jak budou jednotlivé pietní akty vypadat. Organizace Animal Save ČR samozřejmě pomýšlí i na nějaké vyšší cíle, příkladem mohou být jatka v zahraničí. „V zahraničí už se stalo, že díky podobným aktivitám ochránců zvířat taková podobná jatka už zavřeli, a také se stalo to, že nějaká jatka přešla na rostlinnou výrobu. Zároveň je tu trend, že čím dál více lidí přechází na rostlinnou stravu. Je to vidět i u nás v supermarketech, kde je víc a víc rostlinných produktů v nabídce. Posun tu určitě je, ale stále jsme ještě pozadu,“ míní jedna z dalších účastnic dnešní piety Katrin Vorreiterová, která má na starosti organizaci Bučovice Animal Save a také Brno Chicken Save.

Kostelecká jatka, pietní akt

Pátek, 29. ledna 2021, 11:40

Kostelecká jatka, pietní akt
Kostelecká jatka, pietní akt

Redakce Jihlavské Drbny se obrátila také na vedení Kosteleckých uzenin. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky firma nikomu nebrání ve vyjadřování názoru. Zároveň oceňují to, že akce měla klidný průběh.

„Člověk je všežravec a je každého věc, zda maso jí, nebo se rozhodne maso nejíst. Pokud každý Čech (podle ČSÚ) zkonzumuje desítky kilogramů masa ročně, někdo toto maso musí průmyslově vyrobit, nebo se k nám musí dovézt odněkud ze zahraničí. Jsme jedna z mála firem, která provozuje v ČR vlastní chovy prasat a má vlastní porážky. Naopak v hovězím mase je Česká republika soběstačná,“ sdělil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Doplňuje, že v Kosteleckých uzeninách dodržují tzv. Animal Welfare. „Tedy dbáme o maximální pohodu zvířat. Jsme pod stálou státní veterinární kontrolou a dodržujeme veškeré zákony a předpisy,“ říká Hanzelka.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, Kostelec Animal Save

Štítky Kostelec, Kostelecké uzeniny, pieta, Animal Save, jatka, maso, Česko, Karel Hanzelka, Agrofert, pes, Planá, Bučovice, Vodňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Tyhle lidi mají pozavírat,asi neví co je hlad,a já co jsem se narodil už dávno a každý rok jsme zabíječku měli doma pak maso ve sklenicích a uzené mnam.Kdyby raději protestovali poroti Babišovi,kdyby to neměl tak by tam vyráběli chutovky jako za komunistů.

Pátek, 29. ledna 2021, 18:45Odpovědět

Zdeněk Šabacký

kdyby dělali něco užitečnějšího, třeba pomoc v nemocnicích.

Pátek, 29. ledna 2021, 15:32Odpovědět

VIDEO: U kosteleckých jatek bylo živo, aktivisté se loučili se zvířaty. Oceňujeme klidný průběh akce, zní z vedení firmy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.