Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Na hradě Kámen si návštěvníci mohou vyzkoušet, jaké to je sedět ve Velorexu 16/350

Hrad Kámen se necelý týden pyšní novým exponátem ve své motoristické expozici. S více než 38 tisíci kilometry na tachometru na hradě zapakoval model Velorex 16/350, sen mnohého hocha a magnet očí zvědavců. „Za podpory Kraje Vysočina mohlo Muzeum Vysočiny Pelhřimov, které má hrad Kámen ve správě, pořídit nový, přitažlivý a originální exponát a obohatit jím rozsáhlou hradní motoristickou expozici. Velorex zdobí expozici teprve necelý týden,“ uvedla radní Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Marie Kružíková.

Na hradě Kámen nový exponát VELOREX 16/350 opustil 9. července 1970 brány závodu Velorex, výrobní družstvo v Solnici. Prvním vlastníkem se už 13. července 1970 stal písmomalíř Antonín Čížek z Plzně, vůz byl tehdy evidován pod státní poznávací značkou PM 1-29-58. Následně se v roce 1999 přesunul do Karlových Varů a poté již opustil území naší republiky. Cestoval nejprve do Nizozemí a následně do Spolkové republiky Německo. Odtud již jeho cesta vedla zpět „domů“, na hradě Kámen natrvalo zaparkoval po ujetí 38 546 km.

Velorex, mnohými lidmi hanlivě nazývaný třeba hadrák, hadraplán, husí stehno, montgomerák, prchající stan, stále veřejnost zajímá.  Vozítko, jež mělo sloužit původně především invalidním spoluobčanům, a jehož mottem se stal slogan „tělesně vadní do šťastnější budoucnosti“, je vlastně světovým unikátem, jedná se o jediné homologované vozidlo na světě s „plátěnou“ karoserií. Známe jej i z mnohých, do dnes velmi populárních filmů a seriálů, jako jsou: Vrchní prchni, Ať žijí duchové, Dobrá voda nebo třeba Hvězdy nad Syslím Údolím.

Snad každého zajímá otázka: Jaké to asi je sedět uvnitř? „Nově získaný exponát dokáže všem zvědavcům na tuto otázku odpovědět. Každý návštěvník bude mít možnost vyzkoušet si na vlastní kůži, jaké to je sedět uvnitř tohoto unikátního vozidla. Bude moci nasát retro atmosféru a možná díky nim rozšíříme skupinu fandů Velorexů a všeho, co k nim patří,“ slibuje si od instalace nového exponátu ředitel Muzea Vysočiny Pelhřimov Ondřej Hájek.

Foto www.drive2.ru, Krajský úřad Kraje Vysočina | Zdroj Krajský úřad Kraje Vysočina

Štítky hrad, exponát, Kámen, Velorex, Kraj Vysočina, Muzeum Vysočiny Pelhřimov, Marie Kružíková, kultura, památková péče, Antonín Čížek, cestovní ruch, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě Kámen si návštěvníci mohou vyzkoušet, jaké to je sedět ve Velorexu 16/350 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.