Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obědy opět podražily, za polední menu zaplatíme na Vysočině průměrně 116,3 Kč

Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2019/2020 vykazuje změnu ve výši 6,3 Kč, což odpovídá (+5,3 %). Tento trend byl patrný i v Kraji Vysočina, kde se průměrná cena meníčka zvýšila 5,8 Kč na 116,3 Kč.

Cena poledních meníček stoupá dlouhodobě. Zatímco v roce 2017 se zdražilo o 10,3 Kč (meziroční nárůst 10,2 %), v následujících třech letech to bylo postupně 5,1 Kč (+4,8 %), 6,7 Kč (+5,9 %) a nyní 6,3 Kč (+5,3 %). Vyplývá to z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém pravidelném bilancování zohlednil svou databázi - téměř 5000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském (107,7 kč) či Plzeňském kraji (115,3 kč), stejně tomu bylo i v minulém roce 2019. Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 – Praha 10). Zde budete muset sáhnout do své kapsy nejhlouběji (128,9 kč). Druhý nejdražší oběd na Vás čeká v Královehradeckém kraji (125,0 kč). Třetím v pořadí je Olomoucký kraj (121,8 kč). Kraj Vysočina má ceny vzhledem k celorepublikovému průměru 118,9 Kč mírně podprůměrné.

Nejvyšší meziroční změna byla naměřena v Pardubickém kraji (+ 10,3 kč), což odpovídá nárůstu 8,5 %. Naopak nejnižší rozdíl byl zaznamenán v Karlovarském kraji (+3,8 kč), tj. 3,5 %. 

„V meziročním srovnání hodnoty nevykazují žádné extrémní výkyvy. Čísla prakticky kopíruji růst cenové hladiny let minulých. Co je však ze sledovaných metrik evidentní, je timing vládních restrikcí, tzn. zavírání a opětovné otevírání gastronomických provozoven. V těchto intervalech jsme zaznamenali zvýšenou cenovou volatilitu, uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

„Letošní rok byl opravdovým unikátem. Gastronomický obor paralyzovala pandemická opatření, která mají a nadále budou mít nedozírné důsledky. Segment se ocitá nad propastí, ale pochopitelně nejenom on. Věřím, že v roce 2021 se situace stabilizuje a celý svět se vrátí do normálu,“ doplnil Lukáš.

Ohodnoť článek

Foto patriotmagazin.cz | Zdroj menicka.cz

Štítky oběd, polední menu, srovnání, ceny, Kraj Vysočina, Praha, Karlovarský kraj, Česko, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obědy opět podražily, za polední menu zaplatíme na Vysočině průměrně 116,3 Kč | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.