Aktuálně

Začíná výluka na železnici, v týdnu se zavře i Tyršova a v neděli Havlíčkova více...

Jihlava nabízí adopci fasády Horácké arény, cena panelu začíná na tisícikoruně více...

U Svratky dnes odpoledne zemřel cyklista, nepřežil srážku s nákladním autem více...

Obědy opět podražily, za polední menu zaplatíme na Vysočině průměrně 116,3 Kč

Autoři | Foto patriotmagazin.cz | Zdroj menicka.cz

Průměrná cena poledních meníček opět na vzestupu. Meziroční srovnání 2019/2020 vykazuje změnu ve výši 6,3 Kč, což odpovídá (+5,3 %). Tento trend byl patrný i v Kraji Vysočina, kde se průměrná cena meníčka zvýšila 5,8 Kč na 116,3 Kč.

Cena poledních meníček stoupá dlouhodobě. Zatímco v roce 2017 se zdražilo o 10,3 Kč (meziroční nárůst 10,2 %), v následujících třech letech to bylo postupně 5,1 Kč (+4,8 %), 6,7 Kč (+5,9 %) a nyní 6,3 Kč (+5,3 %). Vyplývá to z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém pravidelném bilancování zohlednil svou databázi - téměř 5000 gastronomických provozoven napříč Českou republikou.

Ze sledovaných metrik vychází, že nejlevněji se naobědváte v Karlovarském (107,7 kč) či Plzeňském kraji (115,3 kč), stejně tomu bylo i v minulém roce 2019. Prvenství opět uhájila Praha (Praha 1 – Praha 10). Zde budete muset sáhnout do své kapsy nejhlouběji (128,9 kč). Druhý nejdražší oběd na Vás čeká v Královehradeckém kraji (125,0 kč). Třetím v pořadí je Olomoucký kraj (121,8 kč). Kraj Vysočina má ceny vzhledem k celorepublikovému průměru 118,9 Kč mírně podprůměrné.

Nejvyšší meziroční změna byla naměřena v Pardubickém kraji (+ 10,3 kč), což odpovídá nárůstu 8,5 %. Naopak nejnižší rozdíl byl zaznamenán v Karlovarském kraji (+3,8 kč), tj. 3,5 %. 

„V meziročním srovnání hodnoty nevykazují žádné extrémní výkyvy. Čísla prakticky kopíruji růst cenové hladiny let minulých. Co je však ze sledovaných metrik evidentní, je timing vládních restrikcí, tzn. zavírání a opětovné otevírání gastronomických provozoven. V těchto intervalech jsme zaznamenali zvýšenou cenovou volatilitu, uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš.

„Letošní rok byl opravdovým unikátem. Gastronomický obor paralyzovala pandemická opatření, která mají a nadále budou mít nedozírné důsledky. Segment se ocitá nad propastí, ale pochopitelně nejenom on. Věřím, že v roce 2021 se situace stabilizuje a celý svět se vrátí do normálu,“ doplnil Lukáš.

Ohodnoť článek

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky oběd, polední menu, srovnání, ceny, Kraj Vysočina, Praha, Karlovarský kraj, Česko, Plzeňský kraj

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.