Vánoční svátky a předsilvestrovské období jdou ruku v ruce se spoustou jídla – hlavně toho tučného a sladkého. Zároveň v této době většinou dost omezíme pohyb, nejčastější aktivitou bývá sledování pohádek a vánočních filmů, ideálně u kávy a nějakého toho cukroví. Lékaři však varují, že právě vánoční svátky mohou vést k žaludečním potížím nebo zvýšenému cholesterolu.
Právě zvýšený cholesterol je „vstupní branou“ k závažným kardiovaskulárním onemocněním, jako je infarkt či mrtvice.
„Jakákoliv dlouhodobá nevyrovnanost ve stravovacím režimu s sebou přináší riziko takzvaných civilizačních onemocnění. Velká část dospělé české populace si nadbytečným příjmem kalorií, cukrů, nasycených tuků a soli způsobuje vysoký krevní tlak, vysokou hladinu cholesterolu a vyčerpává schopnost slinivky břišní regulovat hladinu cukru v krvi. Z toho pak pramení obezita, cukrovka 2. typu a aterosklerotické kardiovaskulární nemoci, jako je infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Nadváhou trpí 56 % dospělých, hypertenzí 40 %, vysokou hladinou cholesterolu 54 % a diabetem 11 % lidí. Na tato onemocnění má životní a stravovací styl největší vliv,“ říká doktorka Eva Kociánová z I. interní kliniky FN Olomouc a projektu Srdce v hlavě.
Logicky tedy člověk „nedostane infarkt“ po tom, co si dá smaženého kapra, bramborový salát nebo sní trochu lineckého cukroví. Důležité ale je se obecně zamyslet nad složením stravy, kterou jíme pravidelně a myslet přitom na naše zdraví na pár let dopředu. Pokud máte vysoký cholesterol, lékaři nedoporučují konzumovat tuky živočišného původu, tučné mléčné výrobky a především uzeniny.
Bát se naopak nemusíte vajíček. „Mnoho lidí nejí vajíčka, protože se bojí, že jsou zdraví škodlivá. Vajíčka jsou ale v pořádku a do zdravého jídelníčku patří, pokud to s nimi strávník nepřehání. Jedno vajíčko denně dodá organismu významné množství bílkovin a cholesterol ovlivní v porovnání s jinými potravinami jen nepatrně,“ říká Kociánová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.