Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Nebuď jako Karel, buď jako Eliška! Ministerstvo představilo, jak správně nosit roušku i to, jak budou vypadat Vánoce

, aktualizováno 11. prosince 2020, 11:27

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se Česko dostává ve vývoji epidemie koronaviru opět do složité situace. Nových případů opět přibývá a roste i číslo R. Pouze Praha a Plzeňský kraj jsou v systému PES pod 60 body ze sta. Na dnešní tiskové konferenci, která mapuje šíření koronaviru v Česku, ministr Blatný rovněž představil grafiku, jak správně nosit roušky a respirátory, aby byly funkční.

Nebuď jako Karel, buď jako Eliška!

„Skóre protiepidemického systému je stabilní. Ale pakliže bychom započítali i všechny antigenní testy, skóre by i tak stouplo na 59 (z původních 57). Pořád jsme i tak na hranici mezi stupněm tři a čtyři,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Ministr také představil doporučení, jak se chovat v předvánočním odbodbí i v době Vánoc, aby docházelo k co nejmenšímu šíření nákazy koronaviru. „Myslím si, že nejlepší dárek pro prarodiče je velká sada FFP2 respirátorů,“ řekl Blatný. Vyzval zároveň všechny, kteří plánují navštívit starší členy své rodiny, aby se nechali otestovat a to i opakovaně. Většina lidí, kteří nákazu rozšíří o svém nakažení ani neví. Plošné dobrovolné testování zdarma bude zahájeno 18. prosince.

Na jednoduché grafice také Blatný ukázal, jak správně nosit roušky, abychom ochránili nejen sebe, ale také okolí či své blízké.

Dobrovolné testování i omezení kontaktů

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se covid-19 šíří rychleji i jinde v Evropě. Průměrný počet nových případů za den od posledního týdne v Česku vzrostl o osm procent.

Číslo R je číslo, které udává průměrný počet dalších osob, které se nakazí od je jednoho pozitivně testovaného. V případě, že by se dále nezvyšovalo, znamenalo by to podle Duška asi 114 tisíc nově nakažených za prosinec.

„Pokud by reprodukční číslo narostlo na hodnoty nad 1,2, budeme nevyhnutelně sledovat eskalaci,“ řekl. V tomto případě by nově nakažených do konce prosince bylo asi 198 tisíc. Za prvních deset prosincových dní testy odhalily 45 900 nových případů.

Možností, která může šíření viru bránit do příchodu vakcíny, je podle Duška snížení počtu rizikových kontaktů a velká účast na dobrovolném antigenním testování. Před dvěma týdny byla mobilita omezení nižší asi o 50 až 60 procent, v posledním týdnu je však mobilita nižší už asi jen o 30 procent.

V nemocnicích zatím nedochází k nárůstu, podle Duška do nich bude denně směřovat 300 až 350 lidí. Ovšem v některých regionech se již nárůst projevuje. V nemocnicích je zhruba 4400 osob, ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče je jich asi 700.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, COVID-19, opatření, roušky, Jan Blatný, rouška, Česko, Vánoce, pandemie covidu-19, ANO 2011, Ladislav Dušek, Praha, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebuď jako Karel, buď jako Eliška! Ministerstvo představilo, jak správně nosit roušku i to, jak budou vypadat Vánoce | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.