Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Prodejci vánočních kaprů musí nahlásit, kdy a kde budou mít stánky

Prodejci kaprů mají už jen pár dní na to oznámit, kde a kdy budou ryby prodávat. To se týká hlavně stánkového prodeje, který podléhá řadě pravidel, ať už jde o pracovní desku, kde jsou ryby zabíjeny až po zacházení s odpadovým materiálem. Letos se navíc inspektoři také zaměří na dostatečné používání ochranných prostředků.

Minulý rok provedli veterináři celkem 964 kontrol. Mezi nejvážnější porušení patřil případ z Moravskoslezského kraje, kde nebyly ryby okamžitě po vytažení z kádě omráčeny a vykrveny, místo toho byly zhruba čtvrt hodiny v přepravkách a až pak usmrceny

Jen vloni se Státní veterinární správa (SVS) zaměřila na kontrolu téměř tisícovky prodejních míst, zhruba čtyři procenta případů se týkala prohřešků z hlediska hygieny nebo nenahlášení prodejního místa.

„Pracovní deska, na níž probíhá zabíjení, kuchání a porcování ryb, musí být čistitelná a dezinfikovatelná. Povinnou součástí výbavy jsou nože, palička na omračování ryb a stěrky. Povinný je dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace. V souladu s příslušnou legislativou, zejména zákonem na ochranu zvířat proti týrání, musí probíhat i usmrcování ryb,“ vysvětluje mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Odpadních produkty jako jsou vnitřnosti nebo žábry z vykuchaných ryb, musí být umístěny v uzavíratelných a označených nádobách, které by si měla převzít osoba, která má od veterinární správy schválené zacházení s těmito odpady.

„V posledních několika letech SVS také ve zvýšené míře kontroluje, zda nedochází k zneužívání chráněného zeměpisného označením (Třeboňský kapr) nebo chráněného označení původu (Pohořelický kapr) a tím ke klamání spotřebitelů. Někteří prodejci v posledních letech nabízejí také takzvaného Omega3kapra, jehož chov vyvinuli odborníci z Jihočeské univerzity a jeho maso má obsahovat větší množství zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Namátkově je ze strany veterinárního dozoru ověřována také pravdivost tohoto označení,“ doplňuje Vorlíček.

Vhledem k současné situaci se také inspektoři při kontrolách zaměří, zda stánkaři dostatečně dodržují hygienická opatření jako je nošení roušek či dodržování rozestupů ze stran zákazníků.

Nejde o pouhou formalitu

Na nahlášení prodejního místa mají stánkaři lhůtu sedm dní před začátkem satmoného prodeje. Učinit tak musí prostřednictvím elektronického formuláře. 

Ačkoliv se nesplnění nahlašovací povinnosti může zdát někomu pouhou formalitou či zbytečnou byrokratickou zátěží, není tomu tak. Právě na základě těchto hlášení totiž SVS plánuje a následně každoročně provádí kontroly prodejců. Nenahlášení prodejci se tak mohou vyhnout kontrole a tím mimo jiné ohrozit zdraví nakupujících. Kontrolováni jsou přednostně ti prodejci, u nichž byly v předchozím roce zjištěny závady a také prodejci zcela nov,“ uzavírá Vorlíček.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kapr, prodejci, SVS, Státní veterinární správa, ryby, Státní veterinární správa České republiky, Moravskoslezský kraj, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodejci vánočních kaprů musí nahlásit, kdy a kde budou mít stánky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.