Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlava bude letos i bez lampionového průvodu. Ten poprvé vyšel v roce 2009

Koronavirová epidemie v tomto roce připraví Jihlavany o další oblíbenou zábavu. Tou je Sametový průvod s lampiony. V posledních letech měla tato akce navíc i charitativní rozměr.

Sametový průvod s lampiony poprvé vyšel v roce 2009. V následujících letech se akce nekonala z důvodu velké koncentrace podobných aktivit v rámci předvolebního období a průvod nahradilo v podzimních měsících vypouštění thajských lampionů. Na první ročník se úspěšně podařilo opět navázat v roce 2012, od té doby jihlavská tradice pokračuje.

„Před samotným průvodem si návštěvníci vždy proslovem moderátorky krátce připomněli výročí sametové revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu a nástupu demokracie. Své umění několik let po sobě představilo Společenstvo meče a ohně Novus Origo, v rámci své ohňové či laserové show. Nechyběla ani píseň Modlitba pro Martu, která se stala symbolem odporu českého národa proti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do komunistického Československa. Tu mohli návštěvníci v průběhu let slyšet reprodukovaně na led obrazovkách, ale také živě v podání jihlavských zpěvaček,“ popisuje za pořádající agenturu Vysočina Events Anna Rásochová.

Trasu zvládají i maminky s kočárky 

Trasa průvodu pravidelně vedla z náměstí ke kostelu sv. Jakuba, po hradebním parkánu kolem historického centra až na Minoritské náměstí. Procházka s lampiony byla dlouhá necelé dva kilometry, zvládly ji děti i maminky s kočárky. Na konci průvodu bylo vždy připraveno něco na zahřátí, na bezpečnost dohlížela Městská policie Jihlava.

„V posledních letech byl Sametový průvod pořádán ve spolupráci statutárního města Jihlava a Kraje Vysočina. Akce navíc získala i charitativní rozměr. Výtěžek z prodeje lampionů byl věnován například jihlavské nemocnici nebo dětskému centru. V roce 2019 byla součástí Sametového průvodu v rámci oslav třiceti let svobody další kulturní vystoupení, kordon v ulicích města Jihlavy a pomyslná zeď svobody. V rámci všech stávajících opatření a bezpečnosti bude letošní ročník Sametového průvodu s lampiony zrušen, k lítosti pořádajících,“ doplnila Anna Rásochová.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky lampion, průvod, sametový, koronavirus, covid, Jihlava, Sametová revoluce, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Komunistické Československo, Kraj Vysočina, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava bude letos i bez lampionového průvodu. Ten poprvé vyšel v roce 2009 | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.