Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na jihlavském náměstí opět zavoní koláče. Lidé zakoupením podpoří hospicovou péči

Již tuto středu 7. října bude moci veřejnost podpořit již tradiční akci Koláč pro hospic. A to i v krajské Jihlavě. Stany s koláči k zakoupení se objeví třeba i v Jihomoravském kraji.

Tuto dobročinnou akci pořádá Diecézní charita Brno. Veřejnost se od organizátorů zároveň dozví informace o domácí neboli mobilní hospicové péči.  Zájemci mohou podpořit rozvoj domácí hospicové péče darem (doporučená výše daru je 40 korun) do charitní kasičky, za který Charita dárce odmění lahodným koláčem. Sbírku v letošním roce mediálně podporuje i vítězka televizní soutěže Peče celá země Petra Burianová.

Domácí hospicová péče pomáhá nevyléčitelně nemocným strávit poslední okamžiky s blízkými lidmi a v prostředí, kde prožili celý život.

Podrobné informace o hospicové péči Charity najdou zájemci na webu. Zde je možnost podpory i online platbou. „Na webových stránkách najdou lidé informace o deseti domácích hospicích, které provozuje Charita. Mohou si také vybrat, který konkrétní hospic chtějí svým darem ve sbírce podpořit,“ vysvětlil ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.

Stánek bude i v jihlavské nemocnici 

V Jihlavě se sbírková akce, která je známá i pod názvem Koláč pro Bárku, uskuteční již tradičně na Masarykově náměstí v Jihlavě od 7:30 do 16:00 hodin. Stánek s koláči bude připraven také v Nemocnici Jihlava od 7:00 do 15:00. Na koláčích si budou moci pochutnat i zaměstnanci jihlavských firem Motorpal, Kronospan, Kolektor Tesla a Jipocar.

Na všech těchto místech bude podpořen Bárka – domácí hospic, který funguje při Oblastní charitě Jihlava. Získané peníze budou využity na podporu a zkvalitňování služeb domácí hospice Bárka.

Zájem o domácí hospicovou péči Diecézní charity Brno, pod níž spadá Oblastní charita Jihlava, dlouhodobě roste. V roce 2015 pomáhala Charita 317 nevyléčitelně nemocným v domácím prostředí, v roce 2019 pečovala desítka charitních hospiců dokonce o 755 umírajících.

Pro rozvoj domácí hospicové péče hovoří také stárnutí populace nebo náročnost provozu pobytových služeb. I počátek pandemie koronaviru ukázal, že naše společnost potřebuje nová řešení, která budou založena na flexibilitě a otevřenosti. „Právě takovým je i služba domácího hospice s podporou neformální péče. Pokud znovu zasáhne koronavirová krize, péče v domácím prostředí v době pandemie bude jednodušší a levnější než v pobytových službách,“ doplnil ředitel Haičman.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní charita Jihlava

Štítky koláč, hospic, charita, pomoc, podpora, Jihlava, Diecézní charita Brno, Jihomoravský kraj, Oldřich Haičman, Lékárenský komplex Jihlava, pandemie covidu-19, koronavirová krize, Peče celá země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihlavském náměstí opět zavoní koláče. Lidé zakoupením podpoří hospicovou péči | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.