Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Je libo čokoládu? Dnes si dejte alespoň kousek, slaví se totiž její mezinárodní den

Dnes si připomínáme den, ze kterého budou mít radost hlavně příznivci sladkého. Na 13. září totiž připadá Mezinárodní den čokolády. Asi nikoho nepřekvapí, že tuto sladkou pochoutku jedli lidé již 1900 let před Kristem a stala se nedílnou součástí kultur starobylých Aztéků nebo Mayů.

Čokoláda je oblíbenou pochoutkou na všech 7 kontinentech světa. I když čokoláda původně přichází z amerických kontinentů, dnes stojí v čele její produkce malá africká země Cote D'Ivoire. Ta produkuje neuvěřitelných 30 % světové zásoby kakaa.

Každý preferuje jiný druh čokolády – ať už tmavou, mléčnou nebo bílou. Je třeba zmínit, že tmavá čokoláda má řadu blahodárných účinků, které prospívají lidskému zdraví. Jde doslova o továrnu na nejrůznější antioxidanty, které neutralizují procesy související s produkcí tuku. To má řadu pozitivních účinků pro organismus - od zlepšení funkce krevního oběhu až po snížení krevního tlaku nebo pomoc při regulaci hladiny krevního cukru. Čokoláda je rovněž spojena s produkcí endorfinu, hormonu, který pomáhá zlepšovat pocit pohody a dobrou náladu.

Češi konzumují více a více čokolády. V roce 2018, za který jsou k dispozici nejnovější zveřejněná data, spořádali podle ČSÚ 2,7 kilogramu čokolády, takřka o pětinu více než ještě v roce 2009. Další 3,7 kilogramu pak v roce 2018 zkonzumovali v podobě čokoládových cukrovinek. Aby toho nebylo málo, rovnou o padesát procent mezi lety 2009 a 2018 v ČR narostla spotřeba kakaového prášku. Zvláště oblíbená je v posledních letech hořká čokoláda, která je zdravější. Za růstem spotřeby čokolády stojí postupné bohatnutí Čechů a možnost dopřát si poměrně luxusní potraviny, stejně jako právě rostoucí přesvědčení, že zejména hořká čokoláda je ještě poměrně zdravým pamlskem.   

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky čokoláda, mezinárodní den, Český statistický úřad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je libo čokoládu? Dnes si dejte alespoň kousek, slaví se totiž její mezinárodní den | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.