Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Celkem 24 klientů domova čeká nové bydlení. Stěhovat by se měli po Vánocích

Klienti Domova Kamélie Křižanov budou bydlet na čtyřech nových adresách, a to už od Nového roku. Podle výstupu z posledního kontrolního dne, který proběhl tento týden, jsou stavby čtyř domů ve Žďáru nad Sázavou a Novém Městě na Moravě ve fázi vnitřních úprav. Aktuálně se pracuje na rozvodech, osazují se světla a kolem objektů jsou dokončovány terénní práce.

„V obou případech jde o stavby v lokalitách běžné zástavby s možností přímého kontaktu s běžnou populací. Tomu odpovídá i podoba nových domků, které jsou typově podobné už realizovaným stavbám a zapadají do uliční řady,“ popisuje Martin Kukla, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast ekonomiky a majetku, s tím, že po kolaudaci musí ještě Kraj Vysočina domky vybavit vnitřním zařízením.

Poté už se budou moci klienti nastěhovat. „Bylo by hezké, kdyby vánoční svátky mohli klienti oslavit již v novém, ale s ohledem na nutnost pomalejší, především ohleduplné integrace je spíše pravděpodobné, že zde klienti začnou bydlet nejdříve po Novém roce,“ upřesnil Pavel Franěk, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí.

Zázemí pro denní aktivity 

V obou lokalitách staví Kraj Vysočina vždy dva rodinné domy. V jednom je domácnost pro 6 klientů, kteří potřebují střední a vysokou míru podpory v rámci služby domov pro osoby se zdravotním postižením (DOZP), v druhém domě se nachází 3 domácnosti se službou chráněné bydlení (1 domácnost pro 4 klienty a 2 domácnosti pro 1 klienta, kteří potřebují nízkou nebo střední míru podpory).

Nový domov tak bude mít celkem 24 klientů. V Novém Městě na Moravě vzniká také zázemí pro denní aktivity. „Budou zde probíhat různé pracovní a výtvarné aktivity, rozvíjení schopností a dovedností klientů, cvičení, je zde multismyslová místnost, tzv. snoezelen,“ říká Pavel Franěk.

Transformace Domova Kamélie Křižanov probíhá v rámci projektů podpořených z evropských fondů. Naposledy našlo nový domov 12 klientů v rekonstruovaných objektech v Třešti, kde Kraj Vysočina prostřednictvím Domova provozuje také denní stacionář pro klienty z řad veřejnosti. V Kadolci, Osové Bítýšce, Velkém Meziříčí a Bystřici nad Pernštejnem fungují komunitní domácnosti již pět let. Zbývá dokončit rozestavěná bydlení v Jihlavě a Měříně. „Poté, co bude dokončen proces transformace Domova Kamélie Křižanov, je pravděpodobné, že bude stávající objekt zámku krajem opuštěn a bude s ním nakládáno jako se zbytným. To však mluvíme nejdříve o roce 2023,“ uvedl Martin Kukla.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Kamélie Křižanov, klient, bydlení, domov, Vánoce, Křižanov, Kraj Vysočina, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou, Martin Kukla, Pavel Franěk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celkem 24 klientů domova čeká nové bydlení. Stěhovat by se měli po Vánocích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.