Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V pátek pozor na tropické teploty. Hodně pijte a omezte zátěž, radí meteorologové

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes vydal výstrahu před tropickými teplotami, které budou v naší zemi panovat v pátek 21. srpna. Ve středních a severozápadních Čechách mohou denní maxima překročit i 34 stupňů Celsia. Lidé by proto měli omezit tělesnou zátěž a dodržovat dostatečný pitný režim.

Zvláštní pozor by si měli dát senioři a nemocní lidé.

Varování meteorologů před vedrem platí od pátečních 11:00 do 19:00. Vysoký stupeň nebezpečí hrozí v Praze, ve Středočeském a Ústeckém kraji a na Českolipsku. Odpolední maxima tam mohou přesáhnout 34 stupňů Celsia. Zhruba o tři stupně nižší by podle meteorologů měly být teploty v ostatních částech Čech a také na jihu Olomouckého a na západě Zlínského kraje. Horko bude samozřejmě i u nás na Vysočině.

Meteorologové dále upozorňují na to, že vysoké teploty představují značnou zátěž pro lidský organismus, kterému hrozí přehřátí a dehydratace. V poledních a odpoledních hodinách by proto lidé měli omezit tělesnou zátěž. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami," radí ČHMÚ.

Je třeba zmínit také to, že by lidé neměli nechat děti nebo zvířata na přímém slunci. Zvláště pak v zaparkovaných autech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky tropy, horko, léto, teplota výstraha, meteorologové, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj, okres Česká Lípa, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pátek pozor na tropické teploty. Hodně pijte a omezte zátěž, radí meteorologové | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.