Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Horko nedělá dobře ani psům. Pozor na přehřátí a poleptání od horkého asfaltu

Aktuální teploty citlivějším lidem, malým dětem a třeba i seniorům nedělají dobře. Špatně je snáší také psi, i když ti mají přirozené mechanismy pro ochlazování těla. Přesto je lidé často zchlazují ve vodě. To má však své zásady.

Psi se na rozdíl od lidí téměř nepotí a jejich vlastní ochlazení probíhá jiným způsobem než u lidí. Nejprve dochází ke změně v oběhovém systému. Dojde k roztažení drobných cév a zvýší se tepová frekvence. Díky tomu může pes teplo ze svého těla odvádět na povrch pryč.

Pozor na šokové ochlazení 

Psi se od lidí liší také zrychleným dýcháním. Přes vypařování slin dýcháním se odvádí velké množství tepla. Pes má umístěné potní žlázy pouze na tlapkách pro zvlhčení polštářků.

Lidé často chtějí své čtyřnohé miláčky osvěžit šokovým ochlazením, to ale pro ně může být dost nebezpečné, protože někdy může dojít až ke kolapsu. Z tohoto důvodu by se majitelé psů měli vyvarovat rychlému osvěžení ledovou vodou. Pes by se měl ochlazovat pozvolna. Nejprve by se měla použít pouze vlažná, popřípadě studená voda, ale nikdy hned ledová.

Ochlazení by mělo začínat u tlapek, pak se doporučuje pokračovat přes končetiny k bříšku a tříslům. Lehce se může namočit i hlava.

Dostatečný přísun tekutin 

Nezbytnou součástí zdravého ochlazení psa je i pitný režim. Hlídejte, aby dostatečně pil v průběhu celého dne. Při zvýšené aktivitě navyšte i příjem tekutin, stejně jako u lidí.

Aktuálnímu horkému počasí by se mělo přizpůsobit i venčení psa. Ideální jsou ranní a večerní hodiny, kdy není takové horko. Během dne se doporučují pouze krátké procházky, ty je u starších psů lepší úplně vynechat. Teplota chodníku totiž dosahuje až nebezpečných 50 stupňů Celsia. Navíc hrozí poleptání od roztékajícího se asfaltu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj babinet.cz

Štítky pes, horko, léto, ochlazení, přehřátí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horko nedělá dobře ani psům. Pozor na přehřátí a poleptání od horkého asfaltu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.