Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Projekt Housing First pomáhá v Jihlavě lidem v bytové nouzi od začátku roku. Šetří i státní rozpočet

V souvislosti s projektem Bydlení především: Testování konceptu Housing First v Jihlavě se nejčastěji hovoří o programu zabydlování, díky kterému se podařilo ukončit bytovou nouzi 12 domácností. Druhou, ale neméně důležitou aktivitou projektu, je poskytování poradenství jednotlivcům či rodinám s dětmi, které žijí dlouhodobě v nestandardním, technicky nebo hygienicky nevyhovujícím bydlení nebo se ocitnou ze dne na den „na ulici“. 

„Musíme si uvědomit, že pokud dojde k náhlé ztrátě bydlení, nemají rodiče s dětmi příliš mnoho možností, jak situaci kvalitně řešit. Zpravidla jim doporučujeme, aby se do doby, než se jim podaří nalézt vhodné krátkodobé nebo dlouhodobé bydlení (např. v domě na půl cesty, azylovém domě, na ubytovně, bytě pro osoby v nepříznivé životní nebo sociální situaci či standardním nájemním bydlení), nastěhovali ke svým příbuzným. Poté začínáme ve spolupráci s rodinou a poskytovateli sociálních služeb situaci intenzivně řešit,“ sdílí zkušenosti s řešením bytové nouze u rodin s dětmi vedoucí odboru sociálních věcí jihlavského magistrátu Jozef Labuda.

Ten doplňuje: „Problém nastává u rodin s více dětmi nebo rodin bez zázemí. Z logiky věci vyplývá, že není možné, aby rodiče s dětmi žili na ulici – neměli kde spát, ani co jíst. Proto v takových případech rodičům referenti odboru sociálních věcí doporučují, aby děti na svou žádost, dokud se situace nevyřeší, umístili do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Zde mohou děti zůstat nejdéle 6 měsíců, během nichž je nezbytné, aby si rodiče nalezli vhodné bydlení a mohli si vzít děti zpět do své péče.“

Díky aktivnímu přístupu rodičů a kvalitní spolupráci referentů odboru sociálních věcí Magistrátu města Jihlavy, sociálních pracovníků projektu Housing First, Úřadu práce – oddělení hmotné nouze, Nadace Terezy Maxové dětem a vstřícnosti soukromých majitelů bytů, se podařilo zajistit stabilní bydlení dalším 4 rodinám se 14 nezletilými dětmi, které se dlouhodobě potýkaly se závažnou bytovou nouzí.

„Je důležité říci, že nalezení vhodného bydlení a předejití umístění dětí mimo rodinu, je aktivitou, která nejenže snižuje riziko vzniku a rozvoje traumatu u dětí, ale také šetří nemalé finanční prostředky ze státního rozpočtu. Pokud by došlo k umístění těchto 14 dětí do zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, byly by náklady na tyto děti v zařízení matematicky vzato 320 tisíc Kč měsíčně,“ dodává vedoucí odboru sociálních věcí.

Pracovníci projektu Bydlení především: Testování konceptu Housing First v Jihlavě poskytli jednorázové nebo krátkodobé intenzivní poradenství 38 osobám v bytové nouzi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Housing First, Jihlava, bydlení, nouze, sociální, projekt, Nejdřív bydlení, rodina, Jozef Labuda, Tereza Maxová, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Housing First pomáhá v Jihlavě lidem v bytové nouzi od začátku roku. Šetří i státní rozpočet | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.