Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Kraji Vysočina roste zájem o příměstské dětské tábory

Děti z celého Česka mohou letos jako každoročně prožít část prázdnin přibližně na třech stovkách letních táborů v Kraji Vysočina. Počet pobytových táborů s nejrůznější programovou nabídkou podle Jana Burdy z Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina mírně klesá, zatímco výrazně roste zájem o příměstské tábory. Ceny zůstaly na přibližně stejné úrovni jako loni.

Podle evidence krajských hygieniků pořádali loni na Vysočině různí organizátoři 254 táborů, na nichž se v 360 bězích rekreovalo 23 400 dětí.  „Údaje za letošní rok zjistíme až v průběhu prázdnin, pořadatelé je mohou hlásit měsíc předem. Ani potom ale nemáme přehled o všech táborech.  Organizátoři je musí ohlásit pouze v případě, že trvají déle než pět dnů a jsou určeny pro 30 a více dětí,“ řekla ČTK Kamila Hodačová z Krajské hygienické stanice v Jihlavě. Loni se podle ní vedle běžných drobností nevyskytly na táborech žádné závažnější hygienické problémy, žádný tábor nemusel být zrušen.

Rostoucí obliba příměstských táborů je podle Burdy trendem několika posledních let. „Těžko říct, jaké jsou důvody. Myslím, že roli nehraje ani tak jejich nižší cena, ale spíš zvětšující se obavy rodičů, kteří jsou klidnější, když mají večer doma děti pod vlastní kontrolou,“ řekl ČTK.  Přehnané obavy rodičů však podle něj nejsou opodstatněné.

Kapacita táborů se liší podle toho, zda je tábor takzvaně komerční, nebo ho pořádají zájmové organizace, které se práci s dětmi věnují celoročně, a letní tábor představuje vrchol činnosti. „V táboře nabízeném veřejnosti může být v jednom běhu i kolem 80 dětí, zatímco oddílové tábory jich pojmou přibližně 15 nebo 20,“ řekl Burda.

Ceny jsou podobné jako v minulých letech. Pohybují se v průměru kolem 3 000 až 4 000 korun za dvoutýdenní tábor, meziročně mírně rostou pouze o zvýšené náklady na potraviny, dopravu a energie. Konkrétní cena záleží na zaměření tábora, jeho programové náplni i na tom, kdo tábor pořádá.

Tradičními organizátory táborů jsou domy dětí a mládeže či zájmové organizace jako Skaut a Pionýr. Speciálněji zaměřené tábory pořádají třeba jezdecké kluby, sbory dobrovolných hasičů, hvězdáři, esperantisté a další neziskové organizace.

Už řadu let usnadňují zájemcům výběr táborů na Vysočině webové stránky.  Rodiče tam spolu s katalogem táborů, informacemi o jejich zaměření, ceně a kontaktech najdou také rady, jak postupovat, když dítě jede na tábor poprvé, a odpovědi na nejčastější dotazy. Letos web aktuálně nabízí 81 táborů na 38 místech na Vysočině a třech místech mimo kraj. „Jsou tam ale pouze ty tábory, které tam jejich pořadatelé přihlásí,“ upozornil Burda.

Na jaký tábor posíláte své děti?

Celkem hlasovalo14 čtenářů

Autoři | Foto www.lite.cz

Štítky Kraj Vysočina, dětský tábor, Jan Burda, Rada dětí a mládeže kraje Vysočina, Česko, Krajská hygienická stanice, sbor dobrovolných hasičů, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kraji Vysočina roste zájem o příměstské dětské tábory | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.