Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Radnice Jihlavy připomíná popravu Milady Horákové černým praporem

Černý prapor na budově jihlavské radnice a plakáty v jejích vchodech připomínají sobotní 70. výročí komunistické justiční vraždy Milady Horákové. Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) prapor vyvěsila dnes krátce před 09:00. Černé prapory vlají i na budovách některých škol ve městě. V jihlavské MHD zní místy zvuková koláž ze soudního procesu.

Zvuková nahrávka v městských autobusech a trolejbusech zní od rána, ale jen v úsecích, kde vzdálenost mezi zastávkami umožňuje přehrát alespoň třicetivteřinový spot. Nejde to tam, kde jsou zastávky moc blízko u sebe. „Protože jsme povinni hlásit zastávku," dodal ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner. V ulicích padesátitisícového města dnes jezdí čtyři desítky vozidel MHD.

Jihlavská radnice se připojila k občanské iniciativě Milada 70: Zavražděna komunisty. Podle Koubové je důležité si toto smutné výročí připomínat plošně, aby ho zaznamenali i lidé, kteří by si toho normálně nevšimli. „Musíme se z historie poučovat, protože jinak zapomeneme a čeká nás to znovu," prohlásila Karolína Koubová. Připojení škol a jiných institucí ve městě k iniciativě podle Koubové radnice neorganizovala. „Bylo to na každém," řekla.

Černý prapor vlaje od rána například i na budově základní školy v ulici Křížová, kde dnes dostávala vysvědčení přibližně stovka dětí z nižšího stupně. Výročí popravy Milady Horákové ve škole připomínají také plakáty. „Dneska jsme měli i hlášení, aby žáci věděli, proč to je," řekla ředitelka školy Jana Nováková Hotařová. Žáci z vyššího stupně školy dostávali vysvědčení v minulých dvou dnech.

Politický proces s Miladou Horákovou v režii sovětských poradců začal 31. května 1950. Rozsudek padl 8. června. Právnička byla oběšena 27. června. Výročí na Vysočině připomene symbolicky vyvěšením černého praporu také radnice ve Žďáru nad Sázavou.

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK

Štítky ČR, historie, správa, komunismus, Horáková, Jihlava, FOTO, Milada Horáková, Karolína Koubová, radnice, Dopravní podnik města Jihlavy, Jana Nováková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice Jihlavy připomíná popravu Milady Horákové černým praporem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.