Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vysočina schválila sedmimilionovou podporu pro dobrovolné hasiče

Kraj Vysočina schválil podporu dobrovolným hasičům ve výši takřka sedm milionů korun. Tři miliony získají Hořice na Pelhřimovsku na stavbu nové hasičské zbrojnice. Podle starostky Aleny Přívratské bude dokončena ještě letos.

Novostavba za zhruba 14 milionů korun (včetně DPH) nahradí původní zbrojnici, která je pro potřeby hasičů příliš malá. Práce na ní začaly podle starostky už v září loňského roku. „Termín dokončení je tam 31. března 2021, ale firma předpokládá, že by to mělo do konce roku být. Už budou dávat tašky, omítky jsou hotové, zítra (ve středu) přijedou montovat vrata," řekla Alena Přívratská. Zbrojnici dotuje šesti miliony i stát.

Patro zbrojnice chce obec využít na vestavbu tří obecních bytů za více než pět milionů korun, požádala o dotace. Zatím má obec s asi 190 obyvateli, která leží na rozhraní Vysočiny a Středočeského kraje, dva obecní byty a o další je podle starostky velký zájem.

Hasičský sbor v obci má asi 50 členů. Původní zbrojnici obec využije jako sklad techniky.

Nákup aut i elektrocentrál

Součástí krajské podpory dobrovolným hasičů je také suma 2,7 milionu, kterou si mezi sebe po 300 tisici korunách rozdělí devět obcí na nákup dopravního automobilu pro hasiče, Žirovnice získá 500 tisíc korun na nákup automobilové stříkačky za 6,7 milionu korun. Osmnáct obcí si pak mezi sebe rozdělí asi 630 tisíc korun určených na nákup elektrocentrál. Sbory v kraji se jimi vybavují po zkušenostech s rozsáhlými výpadky proudu při orkánu Herwart z října 2017. Na Vysočině je více než 800 jednotek požární ochrany.

Autoři | Foto Drbna

Štítky správa, stavby, hasiči, Vysočina, podpora, Kraj Vysočina, dobrovolní hasiči, muniční sklad, okres Pelhřimov, Hořice, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina schválila sedmimilionovou podporu pro dobrovolné hasiče | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.