Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oběti politických procesů připomenou v Jihlavě nové pamětní desky

Pamětní tabulky budou v Jihlavě připomínat oběti jednoho z největších politických procesů na Moravě, při kterém bylo před 70 lety souzeno 23 lidí. Malé desky ze základními údaji připomenou Františka Roda, Karla Veselého, Jana Tučka a sochaře Jaroslava Šlezingera. Vzpomínková akce spojená s odhalením desek se uskuteční 17. června. Desky jsou součástí projektu Poslední adresa fungujícího pod záštitou Ústavu pro studium totalitních režimů.

Projekt poslední adresa připomíná formou malé tabulky na domech osudy lidí, kteří byli perzekvováni komunistickým režimem a po zatčení se do svých domovů nikdy nevrátili. Je to i případ truhláře Roda, který byl spolu s Veselým a Tučkem odsouzen v roce 1950 k trestu smrti za údajnou velezradu, vyzvědačství, nedovolené ozbrojování a nedokonanou vraždu, uvádí web projektu. Na dvoře jihlavské věznice byli oběšeni 17. června 1950.

Roda bude připomínat tabulka na budově Oblastní galerie Vysočiny v Komenského ulici. Dřív sloužila jako bytový dům, Rod žil v jednom z bytů a byl v něm také zatčen. Desky s připomínkou dalších obětí budou na domech v ulicích Na Hliništi a v Husově ulici.

Trojici původních živnostníků a obchodníků spojovala po roce 1948 obava o hospodářkou situaci země a z likvidace soukromého podnikání. V Jihlavě mimo jiné rozdávali protistátní letáky. V únoru 1950 s nimi bylo souzeno dalších dvacet lidí, kteří dostali tresty doživotí nebo vězení.

Nová pamětní deska bude připomínat i akademického sochaře Šlezingera, který byl v procesu odsouzen na 25 let těžkého žaláře a zemřel ve vězeňské nemocnici 2. srpna 1955 na následky práce v radioaktivním prostředí uranových dolů. Před uvězněním bydlel ve Fibichově ulici.

Vzpomínková akce začne ve 13:00 na jihlavském ústředním hřbitově u sousoší Zaváté šlépěje, jejichž autorem je sochař Šlezinger. Pro Jihlavu vytvořil také sochu prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, která byla díky dochovanému modelu znovu instalovaná v roce 2011.

Poslední adresa připomíná na Vysočině i trojici farářů, kteří byli popraveni v souvislosti s takzvaným případem Babice. Pamětní tabulky byly odhaleny před rokem v Rokytnici nad Rokytnou, Babicích a Horním Újezdu na Třebíčsku a připomínají faráře Jana Bulu, Václava Drbolu a Františka Pařila. Zemřeli v letech 1951 a 1952.

Foto jihlava.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, historie, Vysočina, Jihlava, projekt, Karel Veselý, Jan Tuček, Ústav pro studium totalitních režimů, Morava, Kraj Vysočina, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Bula, Václav Drbola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oběti politických procesů připomenou v Jihlavě nové pamětní desky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.