Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konec zneužívání průkazek. Invalidní parkovací místo v Jihlavě musí být volné hlavně pro vozíčkáře

Město Jihlava mění podmínky pro parkování osob s průkazy ZTP a ZTP/P. Počet parkovacích míst pro osoby těžce zdravotně postižené zůstává zachován, kvůli jejich zneužívání se však mění podmínky – parkovat zde mohou pouze žadatelé, kteří jsou schopni pohybu pouze s pomocí invalidního vozíku.

Sedm let zůstávaly podmínky pro parkování osob se zdravotním postižení v Jihlavě nezměněny. Pracovníci odboru dopravy jihlavského magistrátu se ale často potýkali se stížnostmi obyvatel, že parkovací stání zneužívají osoby, které nemají žádný problém s pohybem. Rada města Jihlavy proto přijala návrh na změnu podmínek pro užívání vyhrazených parkovacích stání, ty mají za cíl podpořit osoby upoutané na invalidní vozík.

„Odbor dopravy navrhl změnit podmínku zřizování vyhrazeného parkování osobám, jejichž zdravotní stav omezuje pohyb takovým způsobem, že jsou schopni chůze pouze se stálou oporou. Tato podmínka je natolik obecnou, že ji splňuje velké procento držitelů průkazu ZTP, ZTP/P. Původní myšlenka pomoci osobám nejen na vozíku, ale i osobám se stálou oporou, byla častokrát zneužívána a v některých lokalitách dokonce vyvolala nedostatek obecných parkovacích místo pro vozidla přepravující ZTP,“ uvedl vedoucí odboru dopravy Lubomír Dohnal.

„Rozhodli jsme se pro to hlavně kvůli tomu, aby přidělování bylo spravedlivé a dostali takové místo pouze ti, kteří to opravdu nutně potřebují. Současně se na vyznačení vyhrazeného parkovacího místa s registrační značkou nebude muset oprávněný žadatel finančně podílet. Pro lepší evidenci a kontrolu plnění podmínek byla také upravena doba maximální platnosti povolení z pěti na tři roky,“ zdůraznil radní pro dopravu Jaroslav Vymazal.

Dále byly kvůli častému zneužívání upraveny i podmínky pro parkování opatrovníků. Dříve mohli na místech pro zdravotně postižené stát i lidé, kteří mají s opatrovanou osobou společně bydliště. „Parkovat na těchto místech budou moci nově pouze skuteční opatrovníci, kteří tuto skutečnost doloží čestným prohlášením,“ doplnil Lubomír Dohnal.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto cspsd.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, parkování, invalida, Lubomír Dohnal, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec zneužívání průkazek. Invalidní parkovací místo v Jihlavě musí být volné hlavně pro vozíčkáře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.