Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Investore, chceš v Jihlavě stavět nebo vyrábět? Rádi bychom za to příspěvek na infrastrukturu, uvažuje radnice

Jihlava by chtěla dostávat od nových investorů jednorázový dobrovolný příspěvek. S novými průmyslovými halami či bytovkami podle radnice stoupají náklady na doprovodnou infrastrukturu stavěnou a udržovanou z městských peněz, například na silnice, MHD, zeleň nebo školy. O návrhu pravidel na poskytování investičního příspěvku městu teď radnice otevírá dvouměsíční veřejnou diskusi.

Jihlava by chtěla dostávat příspěvek podle toho, s jakým záměrem firmy přijdou a kolika metrů čtverečních se bude týkat. Víc peněz bude město chtít třeba za stavbu logistické haly určené pro zahraničí. „Ale postavit dobrý dům v centru bude levné,“ uvedl náměstek primátorky Vít Zeman příklady.

Podle Zemana nejde o žádné "výpalné". Uvedl, že taková spolupráce mezi podnikateli a obcemi funguje v západoevropských zemích. V Česku má podle něj podobná pravidla zatím jen pár měst, mezi nimi některé části Prahy, Říčany a Český Brod.

Hospodářská komora v Jihlavě se podle Zemana obává toho, že by nová pravidla mohla způsobit odliv investorů. „Já si naopak myslím, že to bude tahákem. Protože každá jednoduchost, transparentnost, dopředu známá pravidla, jsou pro každého investora povzbuzením," uvedl.

Z hlediska daňových příjmů je podle náměstka jedno, kolik má město na svém území firem, protože podíl z daní, které tito podnikatelé platí, přerozděluje stát mezi obce podle počtu jejich obyvatel. Samospráva dostává jen daň z místních nemovitostí, která v Jihlavě podle náměstka včetně rodinných domů přestavuje 49 milionů korun, tedy asi pět procent rozpočtových příjmů města. „Náklady na to, aby město udržovalo komunikace, zeleň nebo MHD jsou stovky milionů ročně," řekl.

Posledních deset let už Jihlava podle náměstka uzavírá s investory plánovací smlouvy, v nichž se domlouvá na podmínkách připojení na veřejnou infrastrukturu. Podnikatelé tak už slíbili postavit třeba zastávku, část cyklostezky nebo chodník.

Foto mapio.net | Zdroj ČTK

Štítky ČR, reality, správa, Jihlava, radnice, investor, Hospodářská komora, Česko, Praha, Říčany, Český Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investore, chceš v Jihlavě stavět nebo vyrábět? Rádi bychom za to příspěvek na infrastrukturu, uvažuje radnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.