Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Covid-19: Samoplátci v kraji zaplatili za testy skoro 2 miliony korun. Nákaza se ukázala u 187 lidí

Jen do konce května zaplatili lidé na Vysočině za testy na koronavirus přes 1,7 milionu korun. Testování pro samoplátce začaly krajské nemocnice nabízet 5. května. Registrace a platba ceny testu je možná jen přes krajskou aplikaci. Získané peníze dnešním rozhodnutím krajské rady budou přeposlány jednotlivým nemocnicím. Navíc dostanou krajský příspěvek, který má kompenzovat náklady s testováním spojené. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Testování pro samoplátce začal kraj nabízet v souvislosti s povinností prokazovat se negativním testem při překračování státních hranic. I když už tato povinnost s řadou sousedních států neplatí, je podle Novotného o placené testy stále zájem hlavně u společností zaměstnávajících zahraniční pracovníky. Nemocnice v Jihlavě, Novém Městě na Moravě, Třebíči a Havlíčkově Brodě budou podle něj placené testy provádět do 19. června. Termín se zřejmě prodlouží.

Cena testu byla původně stanovena na 2900 korun. Kvůli regulaci ministerstva zdravotnictví se snížila na 1756 korun včetně 82 korun nákladů za odběr. Novotný už dřív řekl, že na takové ceně nemocnice prodělávají a kraj jim bude náklady kompenzovat. Za květen rozdělí mezi nemocnice 287 600 korun.

Covid-19 prokázaly na Vysočině od začátku koronavirové pandemie testy u 187 lidí, 172 z nich se už vyléčilo, čtyři lidé pozitivně testovaní zemřeli.

Potvrzené nákazy na Vysočině
Havlíčkobrodsko 97
Jihlavsko 14
Pelhřimovsko 3
Třebíčsko 33
Žďársko 40
Celkem 187
Počet vyléčených potvrzených případů onemocnění: 175
Počet zemřelých potvrzených případů onemocnění: 4

Zdroj: Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina, 9.6.2020 18:15

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, koronavirus, nemocnice, peníze, Vysočina, COVID-19, Kraj Vysočina, Vladimír Novotný, ČSSD, Lékárenský komplex Jihlava, Krajská hygienická stanice, Nové Město na Moravě, Třebíč, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid-19: Samoplátci v kraji zaplatili za testy skoro 2 miliony korun. Nákaza se ukázala u 187 lidí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.