Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Kraj Vysočina zvažuje kvůli koronaviru snížit výdaje o 222 milionů, velkých projektů se to ale nedotkne

Kraj Vysočina zvažuje v letošním rozpočtu možné úspory za 222 milionů korun, protože předpokládá, že se daňové příjmy sníží v důsledku koronavirové krize. Do konce dubna dostal kraj z vybraných daní o 48 milionů korun méně, než čekal. Vyčíslení úspor vzala v úterý na vědomí rada kraje. Netýkají se plánovaných velkých investic, jako je například chystaná stavba silničního obchvatu Jihlavy.

„My jsme v minulosti vládli pevnou rukou a máme poměrně velké rezervy," uvedl náměstek hejtmana Martin Kukla. Kraj tak podle něj může přispět k restartu ekonomiky. „Budeme tyto peníze uvolňovat na velké investiční akce, nechceme nic zastavovat," řekl.

Kraj letos z vybraných daní očekával přes 5,2 miliardy Kč. Do konce dubna přišlo 1,69 miliardy, tedy 32 procent. Vedení kraje předpokládá, že s ohledem na aktuální ekonomickou situaci bude nižší výběr daní pokračovat.

Možné úspory vyplývají i z toho, že se některé akce kvůli novému viru nemohou konat, méně peněz také minulou zimu stála údržba krajských silnic. Pomoci ke snížení nákladů by měl i větší zájem firem o zakázky. „V tuto chvíli se nám velice daří soutěžit veřejné zakázky pod projekční ceny," uvedl Kukla.

Kvůli koronaviru ale přibývají i výdaje. V březnu uvolnilo krajské zastupitelstvo 50 milionů korun z rozpočtové rezervy na opatření proti viru, včetně nákupu ochranných pomůcek.

Další jednání o rozpočtu náměstek předpokládá o prázdninách. „Až budeme vidět, jak se daňové příjmy vyvíjejí," řekl. Kraj by podle něj mohl najít v rozpočtu úspory skoro za 300 milionů Kč. „Dalších 300 až 400 milionů budeme muset dofinancovat právě z rezerv, abychom udrželi ty velké investice," předpokládá.

Pro letošek počítal kraj s výdaji 12,6 miliardy Kč. K očekávaným ročním příjmům 11,8 miliardy Kč plánoval přidat 800 milionů z krajských rezerv kvůli financování dotovaných akcí.

Krajská Jihlava avizovala škrty v rozpočtu už zkraje dubna, aby ušetřila 100 milionů Kč. Stavět letos například nezačne mimoúrovňovou křižovatku na ulici Romana Havelky. Přípravy na stavbu multifunkční arény v Jihlavě pokračují. Pro letošek schválený rozpočet padesátitisícové Jihlavy počítal s výdaji 1,264 miliardy Kč. Schodek skoro 109 milionů měly pokrýt peníze z městských fondů a účtů.

Foto Kraj Vysočina | Zdroj ČTK

Štítky ČR, hospodářství, správa, koronavirus, rozpočet, Vysočina, Kraj Vysočina, Jihlava, daň, koronavirová krize, peníze, Martin Kukla, Roman Havelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina zvažuje kvůli koronaviru snížit výdaje o 222 milionů, velkých projektů se to ale nedotkne | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.