Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vlastníci lesa, pozor na množství vytěženého dřeva. Může hrozit až třímilionová pokuta

Vlastníte les a těžíte v něm dřevo? Pak byste měli zbystřit. Krajský úřad na Vysočině přišel s upozorněním, které se týká množství vytěženého dřeva.

Výše těžeb v lesích se mimo jiné řídí schváleným lesním hospodářským plánem a vlastník lesa nesmí povolenou výši překročit. „Žádost o změnu závazného ustanovení, tedy žádost o navýšení maximální celkové výše těžeb, musí být Krajskému úřadu Kraje Vysočina, odboru životního prostředí a zemědělství, jako věcně a místně příslušnému orgánu státní správy lesů, podána ještě před zahájením dalších těžeb. V opačném případě se vlastník lesa dopouští přestupku a může mu být uložena pokuta až do výše jeden milion korun,“ upozorňuje na zákonnou povinnost vedoucí krajského oddělení lesního hospodářství a myslivosti Jiří Bartoš.

Přestupku se může, podle lesního zákona, fyzická i právnická osoba dopustit tím, že provede těžbu nad rámec schváleného plánu nebo další neoprávněnou těžbu překračující 3 m³ na 1 hektar lesa za kalendářní rok nebo úmyslně těží v porostu mladším než 80 let. „V tomto kontextu je však důležité připomenout také legislativu vyvolanou požadavky evropského práva. Podle zákona o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh je přestupkem mimo jiné také uvedení na trh nelegálně vytěženého dřeva, tedy například i dřeva, které bylo vytěženo nad rámec povolené maximální celkové výše těžby. Za takové jednání je možné uložit pokutu až do výše tři miliony korun,“ doplňuje důležité informace Jiří Bartoš a zároveň nabízí možnost konzultace problematiky závazného ustanovení – maximální celkové výše těžeb s pracovníky oddělení lesního hospodářství a myslivosti.

Formulář pro podávání žádostí o změnu závazného ustanovení – maximální celková výše těžeb je ke stažení ZDE. 

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky vlastník, les, těžba, dřevo, zákon, Kraj Vysočina, Jiří Bartoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastníci lesa, pozor na množství vytěženého dřeva. Může hrozit až třímilionová pokuta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.