Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Také na jihlavskou zoo přišlo jaro. Před týdnem se tam narodila poloopičí dvojčata

Jihlavská zoologická nehoda je kvůli nouzovému stavu už několik dní uzavřena. Život v ní jde přesto dál, důkazem toho je narození dvojčat outloňů malých. Narodila se v neděli 28. března v chovatelském zázemí zoo.

Malí outloni se narodili zkušené samici, která porodila vždy po dvou mláďatech i v loňském a předloňském roce a všechna i zdárně odchovala.

Outloni jsou poloopice pocházející z pralesů Laosu, Kambodži a Vietnamu v jihovýchodní Asii. Žijí na stromech a keřích, aktivní jsou v noci a živí se rostlinnou i živočišnou potravou. Samice je březí kolem 180 dnů a rodí většinou jedno mládě, vzácněji i dvojčata. Podle červeného seznamu IUCN jsou outloni zařazeni do kategorie ohrožený druh.

Často jako atrakce na fotku 

„Outloni malí i další druhy outloňů mají kvůli nočnímu způsobu života veliké oči a vypadají značně roztomile. Proto jsou velice často pytlačeni, odchytáváni a prodáváni na tržnicích v jihovýchodní Asii jako domácí mazlíčci,nebo nabízeni turistům jako roztomilá zvířátka, s nimiž si mohou udělat fotku na památku. Tito outloni po čase hynou, protože mají vytrhané zuby a jsou dlouhodobě stresovaní špatnou péčí, a tak jsou v přírodě chytáni další a další,“ uvedl Martin Maláč, mluvčí Zoo Jihlava.

Proto přímo v Indonésii působí česká ochranářská organizace The Kukang Rescue Program, která se snaží o osvětu mezi místními obyvateli, přímou ochranu outloňů i rekonvalescenci a případný návrat upytlačených a zabavených zvířat zpět do přírody. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Foltán

Štítky Zoo Jihlava, narození, mláďata, outloň, dvojčata, jaro, Jihovýchodní Asie, Mezinárodní svaz ochrany přírody, Kambodža, Laos, Zoologická zahrada Jihlava, příroda, Vietnam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Také na jihlavskou zoo přišlo jaro. Před týdnem se tam narodila poloopičí dvojčata | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.