Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihlava škrtá v letošním rozpočtu, projekt multifunkční arény ale bude pokračovat

Jihlavská radnice odloží na příští rok některé stavby kvůli očekávanému propadu příjmů v městském rozpočtu v důsledku koronavirové krize. Stavět letos například nebude mimoúrovňovou křižovatku na ulici Romana Havelky ani opravovat starý Brněnský most. Podle náměstka primátorky Petra Ryšky potřebuje město ušetřit asi 100 milionů korun. Přípravy na stavbu Horácké multifunkční arény pokračují, jde o prioritu koalice.

Čtvrteční rada města schválila dopracovaný architektonický návrh arény do podoby architektonické studie. „Velmi se nám líbí, jak architekti vyhověli požadavkům poroty, která doporučila zapracovat na fasádě, ale uložili jsme jim, aby ještě zvážili barevné varianty vnějšího pláště,“ uvedla primátorka Karolína Koubová. Vizualizace arény by měli architekti předložit radním do 16. dubna.

Nová aréna, která by měla nahradit dožívající zimní stadion, by podle předpokladu radnice mohla stát okolo 800 milionů korun bez daně. Dalších 200 milionů bude město potřebovat na vedlejší náklady včetně demolice starého stadionu, která by mohla začít koncem příštího roku.

Projekt na Horáckou arénu má zelenou, bude stát 65 milionů

Po dvou měsících příprav podepsali vítězové architektonické soutěže na návrh Horácké multifunkční arény smlouvu se statutárním městem Jihlavou. Podrobnou projektovou dokumentaci Horácké multifunkční arény (HMA) pro město vypracuje ateliér...

Jihlavští radní se také shodli na tom, že město odpustí u svých nebytových prostor nájmy za dva kalendářní měsíce. Rada města může odpustit nájmy jen do 20 tisíc korun. „Nájmy vyšší musí odsouhlasit zastupitelstvo, ale na tomto opatření panuje široká shoda, takže nepředpokládáme problémy,“ uvedl Petr Ryška.

Zastupitelstvo Jihlavy, které se mělo sejít 14. dubna, kvůli nouzovému stavu nebude. „Pravděpodobně to vypadá na termín 13. května, ale rozhodovat o tom budeme až na příštím jednání městské rady," uvedla primátorka k možnému náhradnímu termínu zasedání.

Jihlavské zastupitelstvo je zatím přesunuto na 13. května. Videokonference není možná

V úterý 14. dubna se mělo konat zasedání jihlavského zastupitelstva. Vzhledem k nouzovému stavu kvůli koronavirové epidemii se tento termín ruší. Další možný termín, kdy se jihlavští zastupitelé mohou sejít, je 13. května. O dalším postupu bude...

Pro letošek schválený rozpočet padesátitisícové Jihlavy počítal s výdaji 1,264 miliardy korun a příjmy 1,155 miliardy korun. Schodek skoro 109 milionů plánovalo město pokrýt z peněz, které má ve svých fondech a na účtech.

Foto Magistrát města Jihlavy (vizualizace) | Zdroj ČTK

Štítky ČR, správa, koronavirus, stavby, hospodářství, Jihlava, Petr Ryška, Roman Havelka, koronavirová krize, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava škrtá v letošním rozpočtu, projekt multifunkční arény ale bude pokračovat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.