Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlaváci nosí roušky poctivě. Cizincům pomáhá vícejazyčné hlášení rozhlasu

Už několik dní se na veřejnosti musíme chránit rouškou, nebo alespoň šálou či šátkem, který nám překrývá nos a ústa. Nové nařízení navíc zakazuje chodit ven ve více než dvou lidech, výjimku mají rodiny či lidé v práci. Podle městských strážníků Jihlavané všechna uvedená nařízení respektují.

Nově je zakázáno na veřejnosti také pít, jíst nebo kouřit. Rouška totiž musí na veřejnosti neustále zakrývat ústa i nos. Zároveň platí i všechna předchozí opatření ohledně nošení ochrany dýchacích cest. Jihlavané ale podle ředitele městské policie Jana Frence nosí roušky poctivě.

„Děkujeme všem Jihlavanům, že respektují všechna vládní nařízení. Nejsou zbytečná a rozhodně mají ochránit naše zdraví. Zatím stále nevíme, jak moc se nákaza mezi obyvateli České republiky roznesla, proto je opravdu nejbezpečnější vše do detailu dodržovat,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Do 25. března byli strážníci nuceni nahlásit Krajské hygienické stanici pouze deset případů nenošení roušek. Strážníci více využívají domluvy. Pokutu blokově na místě za nenošení roušek nelze policisty na místě uložit. V kompetenci policistů a strážníků je pouze bloková pokuta za neuposlechnutí výzvy veřejného činitele.

Více pozornosti lidem bez domova 

„Zvýšili jsme počty hlídek u větších obchodních domů, kde se často zdržují lidé, kteří vládní nařízení nerespektují.  Větší pozornost je také věnována osobám bez domova. Bloková pokuta za neuposlechnutí výzvy může dosáhnout až deseti tisíc a hygienická stanice může uložit pokutu až v rámci milionů korun,“ uvedl Jan Frenc.

Další kapitolou jsou dělníci na stavbách. Občané si často stěžují, že lidé v této profesi roušky často nenosí. Ti jsou ale v uzavřeném pásmu a roušky mít nemusí. V prvních dnech byl také problém s dělníky ze zahraničí, kterým museli strážníci současná opatření tlumočit. „Strážníci však kvitují současné vícejazyčné hlášení v městském rozhlase, které tuto situaci výrazně zlepšilo,“ doplnil Jan Frenc.

Kromě obyvatel spolupracují s městskými strážníky také státní policisté. Denně pořádají společná jednání, navíc mají město rozdělené do oblastí, aby jejich práce byla rychlá a efektivní - strážníci mají centrum města a policisté vyjíždějí do okrajových částí.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky rouška, nařízení, vláda, policie, Jihlava, Krajská hygienická stanice, Karolína Koubová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlaváci nosí roušky poctivě. Cizincům pomáhá vícejazyčné hlášení rozhlasu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.