Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Školačka z Kamenice nad Lipou stříbrná v celostátní soutěži finanční gramotnosti

Veronika Veselá, žačka 8. třídy v ZŠ Kamenice nad Lipou, si jako jedna z nejlepších v celé zemi poradila se soutěží, jež prověřovala finanční gramotnost teenagerů. V detektivní hře Tajuplná cesta, unikátním programu na výuku finanční gramotnosti, porazila přes pět tisíc svých vrstevníků a obsadila stříbrnou příčku. Pomyslné zlato si odnesl Aleš Bařtipán z Bíliny, bronz pak Jan Urban z Benešova. Bílinští školáci také ovládli týmovou soutěž.

Napínavá počítačová hra Tajuplná cesta pomáhá školákům osvojit si všechny klíčové znalosti o světě peněz. V prvním pololetí se do tohoto unikátního projektu na podporu finanční gramotnosti zapojilo 5122 náctiletých. Ti nejlepší si odnesli vedle zážitku a nových znalostí i zajímavé ceny. „Hra se mi moc líbila a zároveň jsem se i něco nového naučila,“ ohodnotila Veronika Veselá, která si za druhé místo v soutěži zaslouženě odnesla hodnotný tablet.

„Tajuplná cesta byla skvělá! Moc mě bavila a, co je důležité, spoustu toho naučila. Líbí se mi, že se touto formou snažíte děti naučit, jak zacházet s penězi. Je to určitě lepší, než to pouze vysvětlovat. Tímto způsobem to bylo poutavé a zábavné,“ chválila si další z hráček, Simona ze Žďáru nad Sázavou.

„Tajuplnou cestu jsme vytvořili speciálně pro věkovou skupinu 14-18 let. Svým obsahem odpovídá tomu, co by mladí lidé měli o světě financí vědět. Učí je se v něm pohybovat, vysvětluje pojmy a upozorňuje na nástrahy, s nimiž se mohou setkat,“ popisuje David Hubáček z České spořitelny, která program vyvinula. Fakt, že jde o počítačovou hru, je podle něj velmi důležitý. „Nestojíme u tabule a nevysvětlujeme mladým lidem nudné pojmy. Ale v napínavé hře jim umožňujeme prožít všechny možné situace. Od hráčů i jejich učitelů máme skvělé odezvy,“ doplňuje.

„Tato soutěž je velice přínosná pro žáky a hlavně ve výuce dobře aplikovaná pro podporu strategického a exekutivního myšlení. Jedná se o spojení zábavy a výuky. Určitě ji doporučuji pro školy, které chtějí mít finančně gramotné žáky,“ souhlasí učitelka vítězného bílinského týmu Jarmila Kabourková.

Nové kolo soutěže běží v rámci Tajuplné cesty od 3. února. Zapojit se mohou žáci 8. – 9. tříd a studenti 1. – 2. ročníků středních škol a učilišť. Nesoutěžně si však hru může zahrát kdokoliv, a to i opakovaně.

Ohodnoť článek

Foto Marta Vokurková | Zdroj Marta Vokurková

Štítky ocenění, finanční gramotnost, soutěž, Kamenice nad Lipou, Jan Urban, Benešov, Bílina, David Hubáček, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školačka z Kamenice nad Lipou stříbrná v celostátní soutěži finanční gramotnosti | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.