Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do třebíčské sbírky na pomoc Číně přispěli lidé z celé ČR. Rouškami, rukavicemi i návleky

Do materiální pomoci, kterou uspořádala Třebíč v souvislosti s nákazou novým koronavirem pro své partnerské čínské město I-čchang z provinci Chu-pej, se zapojili lidé z celé ČR. Část zásilek dárci vyřešili tak, že materiál objednali přes internet a jako doručovací adresu uvedli třebíčskou radnici. Někdo přijel s darem v podobě roušek, rukavic nebo návleků osobně. Další zdravotnický materiál za 100 tisíc korun zajistily Třebíč a Kraj Vysočina.

Do Číny bude přepravený zřejmě v několika dodávkách osobními letadly, řekla dnes, v den ukončení sbírky, mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Materiál pro Čínu přivezli do Třebíče osobně například zástupci Vysoké hotelové školy z Prahy nebo obce Řečany nad Labem, kde sbírku zorganizovala starostka Michaela Matoušková. Po dvouhodinové cestě dnes materiál do Třebíče dovezly pracovnice tamních technických služeb.

Spediční firma si zásilku s materiálem v odhadované hmotnosti okolo 200 kilogramů převezme příští středu. Do týdne by pak měla být dodaná charitě v čínském městě Wu-chan, odkud se epidemie šíří. Materiál bude přepravován třemi letadly, protože je nutné z bezpečnostních důvodů rozdělit především objem dezinfekce. Najednou ji může být v osobním letadle přepravováno 25 kilogramů, uvedla Martakidisová.

Do Wu-chanu, který je správním centrem provincie Chu-pej, si pro materiál dojedou zástupci I-čchangu. „Máme tam napsaného koncového odběratele, kterým je město I-čchang. Takže charita bude vědět, kam která zásilka patří," řekla Irini Martakidisová.

Čína nežádala peníze, ale zdravotnický materiál 

Čtyřmilionový I-čchang, který je druhým největším městem provincie Chu-pej, požádal Třebíč o pomoc 28. ledna. Město se rozhodlo poskytnout zdravotnický materiál v hodnotě 50 tisíc korun, stejnou částkou přispěla i Vysočina. Radnice poté vyzvala k pomoci i veřejnost. Zdůraznila, že čínská strana nežádá peníze, ale zdravotnický materiál.

Dodávku, na kterou přispěla Třebíč a Vysočina, zajistila jedna z třebíčských lékáren, řekla Martakidisová. Zahrnuje asi 10 tisíc roušek, 300 chirurgických plášťů, jednorázová prostěradla, návleky na boty a asi 70 kilogramů desinfekce na bázi chlóru a alkoholu.

Koronavirus se začal v Číně šířit loni. Celosvětově se jím nakazilo už přes 31 500 lidí, více než 600 nákaze podlehlo.

Epidemie koronaviru: Do materiální pomoci Číně se může v Třebíči zapojit i veřejnost

Třebíčská veřejnost se může zapojit do materiální pomoci čínskému městu I-čchang z provinci Chu-pej. Roušky, rukavice a další zdravotnický materiál bude třebíčská radnice shromažďovat do 7. února. Provincie je ohniskem nákazy koronavirem,...

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Čína, pomoc, sbírka, zdraví, koronavirus, Třebíč, materiál, Česko, Chu-pej, Kraj Vysočina, I-čchang, Michaela Matoušková, Wu-chan, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do třebíčské sbírky na pomoc Číně přispěli lidé z celé ČR. Rouškami, rukavicemi i návleky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.