Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Polná bude mít koupaliště u Pekla, rozhodli zastupitelé. Náklady převýší 50 milionů korun

V Polné by mělo vzniknout letní koupaliště u rybníka Peklo pod hradem. Na pondělním zasedání o tom rozhodli zastupitelé města 13 hlasy. Proti jich bylo šest a jeden zastupitel se hlasování zdržel. Studie proveditelnosti zvažovala stavbu bazénu u Pekla, nebo přírodního biotopu v lokalitě Bradské louky za městem. V obou případech předpokládané stavební náklady převyšují 50 milionů korun.

Zastupitelstvo rozhodlo, že město bude pokračovat v řešení chybějícího koupání a uložilo městskému úřadu vybrat zpracovatele projektové dokumentace na koupaliště u Pekla. Zastupitelé, kteří asi v hodinové debatě podpořili stavbu koupaliště, uváděli mimo jiné, že se o potřebě koupaliště v pětitisícové Polné mluví řadu let. Vedení radnice zvolené po loňských komunálních volbách zařadilo řešení rekreačního koupání mezi hlavní priority plánu strategického rozvoje města do roku 2022.

Oponenti záměru zase poukazovali mimo jiné na vysoké náklady na vznik koupaliště. Zastupitelka Eva Vařejčková z kandidátky Společně pro Polnou například uvedla, že úvěrem na koupaliště by zastupitelé zatížili město na několik let dopředu. Starosta Jindřich Skočdopole (nestraník) ale řekl, že město má ušetřených deset milionů korun a další miliony pravděpodobně získá prodejem 21 bytů.

Zvažovaly se tři lokality 

Studii proveditelnosti za 360 tisíc korun vypracovala pro město firma AS Project CZ. Zvažovala v ní tři lokality. Místo za areálem továrny Amylon ale vyloučila, protože se jedná o záplavové území.

Podle studie by u Pekla mohl být bazén s nerezovou vanou a zázemím pro rekreanty. Pozemky tam patří městu, ale ke koupališti by nebylo možné zajet autem. Na Bradských loukách by zase podle studie mohl vzniknout biotop, v němž se voda neupravuje chemicky, rovněž se zázemím pro návštěvníky. Město by však v této lokalitě muselo vykoupit pozemky od několika vlastníků.

Na Jihlavsku by mohlo vzniknout nové koupaliště. Polná zvažuje bazén, nebo biotop

Na Jihlavsku by mohlo přibýt nové letní koupaliště. Konkrétně by to bylo v pětitisícové Polné, protože v tamních rybnících se v létě voda rychle kazí. Koupaliště by mohlo mít dvě podoby.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koupaliště, Polná, Peklo, zastupitelstvo, Peklo (rybník v Polné), Amylon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polná bude mít koupaliště u Pekla, rozhodli zastupitelé. Náklady převýší 50 milionů korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.