Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Housing first v Jihlavě: Bylo vylosováno 12 domácností v bytové nouzi, po Novém roce se nastěhují do městských bytů

V pilotní projektu Housing first vybralo město losem 12 domácností, které se po Novém roce nastěhují do městských bytů. V padesátitisícové Jihlavě našli sociální pracovníci 235 domácností v bytové nouzi. Jde například o obyvatele žijící na ubytovnách, u známých i na ulici, tři čtvrtiny z nich čelí exekuci.

Jde o pilotní projekt Bydlení především (Housing First). Většinu ze čtyř milionů korun nákladů projektu pokryje evropská dotace, město z nich zaplatí pět procent. Výsledky vyhodnotí po dvou letech. „Pro mě je tohle začátek, uvidíme, jak se to osvědčí,“ uvedla primátorka Karolína Koubová. Dodala, že město hledá i další cesty, jak lidem v nouzi pomoci.

„Domácnosti, které mají zásadní problémy s bydlením, vyhledávalo minulý týden 37 sociálních pracovníků s pomocí deseti dobrovolníků,“  vysvětlil Jan Milota z Platformy pro sociální začleňování. Navštívili 17 ubytovacích zařízení, azylové domy, 19 rizikových domů a prošli skoro tři desítky veřejných míst. Domácností sečetli celkem 263.

V Jihlavě proběhne sčítání osob v bytové nouzi. Komise pak vylosuje domácnosti a těm nabídne městský byt

V příštím týdnu, tedy od 25. listopadu do 1. prosince, v krajském městě proběhne takzvaný přípravný týden, a to v rámci přípravné fáze projektu „Bydlení především: Testování konceptu Housing First v Jihlavě. Půjde v něm o sčítání osob a rodin v...

Vážné problémy s bydlením byly podle Miloty potvrzeny u 235 domácností, které jsou rovněž propojené s Jihlavou. Většina žije ve špatných podmínkách déle než rok, průměrná délka jejich bytové nouze byla skoro osm let.

Z celkových 235 domácností žije 28 procent na ubytovně, sedm procent v azylovém domě a skoro 12 procent je bez střechy nad hlavou. Mezi nimi je 79 rodičů pečujících o nezletilé děti, ve špatných podmínkách tak v Jihlavě bydlí 258 dětí. Problémy s exekucemi uvedlo 77 procent z celkového počtu domácností.

Přes 50 procent z těchto obyvatel uvedlo, že bydlení ztratili z finančních důvodů. Mezi dalšími důvody jmenovali duševní onemocnění, ztrátu zaměstnání, rozchod s partnerem, ale i různé závislosti a asi ve dvou procentech i diskriminaci. Data podle Miloty do významné míry kopírují důvody ztráty bydlení v Česku.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky ČR, správa, sociální, byty, Jihlava, AUDIO, bydlení, Jan Milota, Karolína Koubová, Nejdřív bydlení, Česko, nový rok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Housing first v Jihlavě: Bylo vylosováno 12 domácností v bytové nouzi, po Novém roce se nastěhují do městských bytů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.