Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj zváží prodloužení dohody o stavbě letištní dráhy v Jihlavě

Vedení Kraje Vysočina bude příští týden jednat o prodloužení dohody o spolupráci s městem Jihlava na stavbě zpevněné přistávací a vzletové dráhy letiště v Henčově. Podle původní dohody měla být postavená do konce letošního roku. Jihlavská radnice už vykoupila potřebné pozemky, investici ale zatím nezahájila. Primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) řekla, že město čeká na vyjádření firmy, která zvažuje, že na letišti vybuduje své výrobní zázemí.

„Myslím si, že je to investice, která má smysl, ale musí být navázaná na nějakého velkého investora," řekla Karolína Koubová k záměru modernizace letiště. Uvedla, že doufá, že se tento projekt podaří dotáhnout do konce, ale tak, aby město nezatížil dalšími provozními náklady. „My to ještě budeme také řešit. Ale jak říkám, strategický partner je v tom naprosto zásadní," uvedla.

Letos v srpnu radnice zveřejnila informaci o tom, že o možné spolupráci jedná se společností Zall Skyleader, která v Jihlavě vyrábí lehká sportovní letadla. Stojí za ní čínský investor. Zástupci města tehdy uvedli, že by se firma mohla na financování nové dráhy podílet.

Do modernizace letiště v Henčově by mohl vstoupit strategický partner z Číny

Zástupci z jihlavské radnice jednají o vstupu strategického partnera, který by se podílel na připravovaném projektu modernizace letiště Jihlava Henčov. Investorem by se měla stát čínská společnost Zaal Skyleader a.s. Vedení města do Číny zaslalo...

Zpevněnou přistávací dráhu zatím nemá žádné civilní letiště na Vysočině. Projekt týkající se rozvoje letiště v Jihlavě - Henčově připravuje město ve spolupráci s krajem od roku 2014. Kraj se zavázal, že zajistí projektovou dokumentaci a přispěje na stavbu částkou do 30 milionů korun. Jihlava ale uskutčnění projektu odkládala, mimo jiné i kvůli obtížným jednáním o pozemcích. Na prodloužení termínu se s krajem poprvé domluvila v roce 2016. Vloni jihlavská radnice za výkup potřebných pozemků na letišti zaplatila přes 38 milionů korun.

Radní kraje se budou prodloužením dohody s Jihlavou o další tři roky zabývat příští týden v úterý, rozhodnout by o tom pak mělo krajské zastupitelstvo. Zasedne 10. prosince.

Autoři | Foto www.elogistika.info

Štítky letectví, správa, dráha, letiště, Jihlava, Kraj Vysočina, pozemek, radnice, Karolína Koubová, Henčov, Zall SKYLEADER a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zváží prodloužení dohody o stavbě letištní dráhy v Jihlavě | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.