Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Linka bezpečí získala od obcí na Vysočině sto tisíc korun. Je to méně než v jiných krajích

Na krizovou dětskou Linku bezpečí přispěly obce z Vysočiny loni přes 100 tisíc korun. V porovnání s ostatními kraji je to jedna z nejnižších podpor služby, která funguje 25 let. Její ředitelka Soňa Petrášková připustila, že to může být menší osvětou v kraji. Regionální Linku důvěry, kterou provozuje třebíčská organizace Střed, jako konkurenci nevnímá. Řekla to novinářům na setkání v Jihlavě.

Celkové náklady na provoz Linky bezpečí jsou asi 30 milionů korun. Od obcí se provozovatelům daří získat zhruba desetinu. Na Vysočině, kde je přes 700 obcí, se rozhodlo Linku bezpečí podpořit 56 z nich.

Na krizovou linku, která funguje nepřetržitě a je bezplatná, se nejčastěji obracejí lidé ve věku 14 až 18 let. Trápí je zejména psychické potíže, sebepoškozování či sebevražedné myšlenky.

Linka bezpečí je anonymní a má celostátní působnost. Počty uživatelů v jednotlivých regionech jsou stanoveny jen statisticky. Na Vysočině ji zřejmě využívá 7900 dětí a mladých lidí, v krajské Jihlavě asi 2000.

Pomoc přes telefon, chat nebo e-mail 

Linku důvěry, kterou zřizuje zapsaný ústav Střed, loni podle jeho výroční zprávy využilo přes 3000 lidí. Stejně jako Linka bezpečí pomáhá přes telefon, chat nebo e-mail. „Máme zkušenost, že regionální linky spíš využívají dospělí klienti než dětští. Dětští klienti se tím, že jsme zadarmo, obracejí více na Linku bezpečí než na regionální linky, které jsou zpravidla placené," řekla vedoucí Linky bezpečí Kateřina Lišková. Třebíčská linka důvěry je hrazená jako běžný hovor a slouží denně od 9:00 do 21:00.

Linka bezpečí vznikla v roce 1994 s pěti operátory. Nyní její provoz zajišťuje 80 konzultantů. Loni odbavila asi 167 tisíc kontaktů. Od roku 2001 provozuje v odpoledních hodinách také Rodičovskou linku, která nejčastěji řeší problémy, které v rodině s dětmi vzniknou rozvodem. Volání na linku je hrazené jako běžný hovor.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rodina, kriminalita, děti, Linka bezpečí, Kraj Vysočina, důvěra, Jihlava, Kateřina Lišková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Linka bezpečí získala od obcí na Vysočině sto tisíc korun. Je to méně než v jiných krajích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.