Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavský kolektiv vyhlašuje Ponožkovou výzvu. Veřejná sbírka pomůže bezdomovcům

Jihlavský kolektiv Jídlo místo zbraní se rozhodl před nadcházející zimou pomoci lidem bez domova. Chladné období s teplotami pod nulou, které je před námi, může být pro bezdomovce kritické. Kromě běžných nemocí a nachlazení jim hrozí zvýšené riziko omrzlin a s nimi souvisejících komplikací. Nedostatkovým zbožím jsou v zimě hlavně ponožky. A právě ty jsou předmětem veřejné sbírky.

 Ponožková výzva bude probíhat v zimních měsících na několika sběrných místech v Jihlavě. „Začínáme 21. listopadu, kdy po zapojených kavárnách, kulturních institucích a dalších místech rozmístíme sběrné boxy. Cílem je přiblížit sbírku co nejvíce lidem a umožnit jim, aby se zapojili. Darovat lze nové i starší ponožky, důležité je jen to, aby byly vyprané a nebyly roztrhané. Oceníme i vlastnoručně upletené dary,“ říkají ke sbírce organizátoři a organizátorky. 

Sbírka pro lidi bez domova bude oficiálně zahájena představením iniciativy a veřejným pletením, které se uskuteční ve čtvrtek 21. listopadu od 17:00 v Oblastní galerii Vysočiny. Hlavním hostem večera bude Věra Dušková, jihlavská pletařka zapojená do projektu proseniorské organizace Elpida, Ponožky od babičky. V rámci tohoto projektu Elpida spolupracuje i s organizacemi, které ponožky distribuují lidem bez domova.

Sběrná místa
DIOD (Divadlo otevřených dveří), Tyršova 12
OGV (Oblastní galerie Vysočiny), Komenského 10
TIC Jihlava (Turistické informační centrum Jihlava), Masarykovo náměstí 96/2
Černý bez (bezobalový obchod), Minoritské náměstí 1
Mi Bebé, Husova 25
Kavárna Do patra, Věžní 16
Kavárna Paseka, Helenínská 28A
Bistro na tři tečky, Bezručova 7
JiPiCe, Matky Boží 9

Zveme veřejnost, která uvítá příležitost naučit se plést ponožky nebo přispět do sbírky mezi prvními. Kromě paní Duškové se akce zúčastní i další pletařky, které jsou ochotné podělit se o své umění a zkušenosti. Na místě budou k dispozici jehlice i příze, pokud ale máte své, určitě bude výhodou, když si je přinesete s sebou. Na konci večera symbolicky umístíme první ponožky do sběrného boxu,“ doplňuje organizační tým.

Lenka Dolanová z Oblastní galerie Vysočiny vysvětluje, proč se do celé akce zapojili, a poskytli své prostory pro její zahájení: „Pletení je umění. A radost. Darovat upletené ponožky je to největší umění a radost. Věřím, že i návštěvníci a zaměstnanci galerie ocení, že u nás bude umístěn sběrný box. Rádi propojíme kulturu a umění s pomocí potřebným."

Vybrané ponožky bude kolektiv Jídlo místo zbraní Jihlava předávat lidem bez domova během vydávání teplého veganského jídla, které se koná každou sobotu odpoledne u autobusového nádraží v Jihlavě. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky bezdomovec, ponožky, Jihlava, veřejná sbírka, umění, galerie, zima, Kraj Vysočina, Elpida, zbraň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský kolektiv vyhlašuje Ponožkovou výzvu. Veřejná sbírka pomůže bezdomovcům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.