Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Protest proti úložišti v sedmi lokalitách podpořily i stovky lidí

Do sobotních pochodů a akcí proti úložišti radioaktivních odpadů se podle údajů od organizátorů zapojily někde desítky a jinde stovky lidí. Protesty se konaly na sedmi místech Česka zvažovaných pro stavbu úložiště. Lidé šli po cestách, na které by mohl být v budoucnu vstup zakázán. Na Klatovsku se hodinu po poledni rozezněly zvony, u Budišova na Třebíčsku vytvořilo 300 obyvatel živý řetěz ve tvaru NE. Akci nazvanou Den proti úložišti pořádaly obce a nevládní organizace.

Protesty ve všech lokalitách vytipovaných státní Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro stavbu trvalého úložiště se ke stejnému datu konaly poprvé. Největší podporu měly na Klatovsku a na Třebíčsku.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že se státu podaří najít takové řešení, proti kterému by lidé neprotestovali. Pokud se v zemi využívá jaderná energetika, je podle něj třeba počítat i s produkcí odpadu. „A pokud se máme chovat odpovědně vůči budoucnosti, tak bychom měli zajistit trvalé úložiště, které nebude ohrožovat životní prostředí. Lokalitu pro trvalé úložiště hledáme a já pevně věřím, že najdeme takové rozumné řešení, proti kterému nebude nutno protestovat," řekl České televizi premiér.

Státní správa bude podle něj komunikovat se všemi obcemi ve vytipovaných lokalitách, a dostanou od ní všechny informace, které budou potřebovat.

V lokalitě Horka na pomezí Třebíčska a Žďárska dalo asi 300 místních lidí svůj názor najevo spojením do živého řetězu ve tvaru NE. Podle Jany Nožičkové ze sdružení Zdravý domov Vysočina jim vadí možné zásahy do krajiny i přístup státu, který chce úložiště prosadit. „Je to vlastně taková bezmoc nějakým způsobem si vydiskutovat svoje podmínky, práva a možnost odmítnutí, když se nám to nebude líbit," řekla.

Během Dne proti úložišti, které by mohlo být v lokalitě Březový potok na Klatovsku, se na petičních listinách sešlo 925 podpisů, uvedl starosta Pačejova Jan Vavřička. Jen do štafety z Pačejova do Chanovic se zapojila stovka běžců, další lidé přišli na koncert. Protest doprovodilo tříminutové vyzvánění zvonů v dotčených obcích. „My jsme tady v Pošumaví a všechny naše obce leží v místě, kde je nádherná krajina. Takováhle gigantická stavba by to prostředí nenávratně narušila," řekl Vavřička.

V lokalitě Čihadlo na Jindřichohradecku putovalo z Lodhéřova na Čertův kámen na 80 lidí. Okružní Pochod krajem, kde se plánuje úložiště v další jihočeské lokalitě Magdalena, vyšel z Makova, postupně se sešlo 70 lidí.

Na Kraví horu na Žďársku přišla stovka odpůrců úložiště. Happeningu na vrchu Čeřínek u Jihlavy se jich zúčastnilo zhruba 150. Program s protijadernou taškařicí tam pořádaly obce a aktivisté z lokality Hrádek.

SÚRAO si podle svého prohlášení z tohoto týdne uvědomuje rozdílnosti názorů na úložiště. „Postoj odpůrců respektujeme, přičemž jejich výhrady jsou pro nás důležitým indikátorem toho, jakým oblastem musíme v komunikaci s lokalitami věnovat více pozornosti," uvedl ředitel správy Jiří Slovák.

Kvůli úložišti na vyhořelé palivo z jaderných elektráren chce správa úložišť zahájit průzkumy v lokalitách Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok u Horažďovic v Plzeňském kraji, v Magdaleně na Táborsku, Čihadlu na Jindřichohradecku a na třech místech na Vysočině: Kraví hoře na Žďársku, Hrádku na Jihlavsku a Horce na Třebíčsku.

Ministerstvo životního prostředí loni v říjnu povolilo průzkum pro úložiště ve všech místech, o která správa úložišť žádala. Kvůli odvolání občanských sdružení a obcí se záležitost vrátila na ministerstvo a SÚRAO teď čeká na konečný verdikt. Lokalita pro stavbu úložiště by v Česku měla být vybrána kolem roku 2025. Rozsáhlý podzemní komplex pro uložení radioaktivního odpadu pak má být budován v letech 2050 až 2065.

Zdroj: ČTK
Foto: SÚRAO

Štítky úložiště, ekologie, jaderný odpad, okres Třebíč, Správa úložišť radioaktivních odpadů, odpad, okres Klatovy, Česko, Budišov, Jan Vavřička, Bohuslav Sobotka, okres Žďár nad Sázavou, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protest proti úložišti v sedmi lokalitách podpořily i stovky lidí | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.