Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Změna právní kanceláře? Opoziční ANO naznačuje porušení koaliční smlouvy, dle koalice bylo vše legitimní

Dozvuky mimořádného zastupitelstva stále rezonují mezi jihlavskou politickou reprezentací. Nejnověji jde o spekulace opozičního hnutí ANO, že ve věci změny právního zastoupení města ve sporu o vydání vodohospodářského majetku šlo o "tajný projekt" primátorky Koubové a náměstka Laštovičky, čímž došlo vážnému porušení koaliční smlouvy. Vládnoucí koalice ale situaci vidí naprosto opačně a poukazuje na fakt, že mandátní smlouva pro novou právní kancelář prošla řádným projednáním a schválením.

Mimořádné zastupitelstvo, svolané na minulé pondělí, svým průběhem přineslo rozčarování. Po červnovém odchodu z funkce náměstka se zastupitel Jaromír Kalina (KDU-ČSL) vzdal i svého místa v radniční koalici. Kalina, který svoje kroky zdůvodňuje okolnostmi změny právního zastoupení města v letitém sporu o vydání vodohospodářského majetku ze svazku obcí, uvedl, že radní o této změně rozhodli, aniž to předtím projednali s lidovci. „Považuji to za porušení koaliční smlouvy," řekl. 

PSALI JSME: Náměstek Jihlavy Jaromír Kalina na radnici končí. Kvůli změně právníků podal rezignaci

Ddalší body jednání však ve vyostřené atmosféře nebyly schváleny. Místo toho současná primátorka Karolína Koubová (Forum Jihlava) navrhla uzavřené jednání zastupitelů. To velmi rozlítilo zejména opoziční politiky. „Právo na informace mají i obyvatelé tohoto města," prohlásil například bývalý primátor Rudolf Chloupek (ČSSD). 

Neveřejné jednání se však ještě týž den skutečně konalo. „Umožnilo si vše vyříkat na rovinu a bez anonymizování jednotlivých aktérů. Mám z toho dobrý pocit, sami opoziční zastupitelé pokládali konstruktivní dotazy a celou věc jsme si vyjasnili,“ uvedla původně primátorka Karolína Koubová.

PSALI JSME: Mimořádné jihlavské zastupitelstvo: Koalici opustil lidovec Kalina, zatím má těsnou většinu

Tolik spokojen však nebyl lídr opozičního hnutí ANO Radek Popelka, který pozastavuje nad tím, že primátorka Koubová a náměstek Petr Laštovička (ODS) měli předběžné konzultace s novou advokátní kanceláří Bánský provádět nejen za zády KDU-ČSL, ale i za zády dalšího koaličního partnera, tedy ŽiJ či dokonce za zády svých vlastních členů, tzn. něco jako „svůj tajný projekt“. 

„Přitom v koaliční smlouvě stojí, že smluvní strany se zavazují spolupracovat na přípravě všech usnesení, rozhodnutí či opatření zásadní povahy, která budou předem konzultovat před každým jednáním rady a zastupitelstva,“ podotýká.

„Pan Popelka rád míchá jablka s hruškami a vytváří tak desinformační konstrukce,“ kontruje náměstek Petr Laštovička„Mandátní smlouva s advokátní kanceláří pana Bánského, jako i jiné materiály, není a nemůže být žádný „tajný“ projekt kohokoliv. Smlouva byla naprosto legitimně předložena k posouzení a projednání Radě města Jihlavy a schválena v poměru 7:1:1,“ vysvětluje svůj pohled na věc. 

Čeká nás bouřlivý podzim?

Laštovička zároveň dodává, že to byl právě bývalý náměstek Jaromír Kalina, který odmítl tento materiál projednávat, nevznesl k tomu jediný požadavek a dle něj zcela nepochopitelně rezignoval, čímž dostal celou koalici do "krizové" situace. „Zachoval se vlastně úplně v rozporu s koaliční smlouvou.“

Pokud byl však materiál snad byl skutečně připraven za zády ostatních členů Rady, je dle Popelky povinností koalice posoudit, zda by ten, kdo koaliční smlouvu poruší, neměl být odvolán ze všech volených nebo jmenovaných funkcí. „Pokud hodlá koalice ctít alespoň svá vlastní pravidla, tak nás čeká ještě hodně horký konec léta a hlavně bouřlivý podzim,“ hřímá Radek Popelka. 

„Posuzovat to, co je či není porušení koaliční smlouvy, přísluší pouze koaličním partnerům, ne opozici,“ odpovídá Petr Laštovička. „Škoda, že se pan Popelka nevěnoval svým povinnostem při řízení města se stejnou energií, jako se nyní věnuje věcem, do kterých mu nic není. Jeho podpis na koaliční smlouvě totiž není.“

Další, tentokrát řádný termín schůze zastupitelstva se koná 24. září.

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, politika, koalice, opozice, koaliční smlouva, ANO 2011, Karolína Koubová, Jaromír Kalina, projekt, Radek Popelka, KDU-ČSL, Rudolf Chloupek

Změna právní kanceláře? Opoziční ANO naznačuje porušení koaliční smlouvy, dle koalice bylo vše legitimní | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.