Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Je v Jihlavě dostatek hřišť a sportovišť? Jaké zde schází?

Profesionální sport je v Jihlavě historicky spojen s hokejovou Duklou, o návrat mezi elitu se snaží i fotbalová Vysočina. Jak jsou na tom ale sportoviště pro amatérské volnočasové aktivity? Chybí krajskému městu nějaké konkrétní? Nebo může veřejnost využívat i hřiště škol? V rámci tradiční rubriky přinášíme odpovědi jihlavských zastupitelů.

Redakční dotazy:

1) Považujete současnou nabídku dostupných hřišť a sportovišť jako dostatečnou a v dobrém stavu? Je nějaké sportoviště, které Jihlavě citelně chybí, případně co by bylo mělo být v této oblasti prioritou?

2) Je možnost využit školních hřišť (např. ZŠ Seifertova, Jungmannova, atd.) veřejností např. během prázdnin nebo v časech mimo výuku, příp. na čem to závisí?

Josef Kodet, KDU-ČSL 

1) Nabídka hřišť a sportovišť v Jihlavě určitě není malá, ukázkový způsob využití veřejných prostředků pro co nejširší spektrum uživatelů je Český mlýn. Pokud by celou sportovní položku v rozpočtu města nespolkla Horácká multifunkční aréna, stála by za zvážení podpora rozvoje sportovních areálů malé kopané v Bedřichově a TJ Sokol u autobusového nádraží.

2) Využívání školních hřišť mimo výuku je především nutné konzultovat s vedením každé konkrétní školy zvlášť. Nejen zda je technicky vůbec možné, ale především zda je možné zajistit i v těchto hodinách dohled nad jejich provozem.

Vojtěch Prchal, Žijeme Jihlavou! 

1) Myslím si, že máme v nabídce sportovních hřišt pro využití amatérskými sportovci rezervy, i přesto ale vnímám nabídku hřišt jako ucházející. Kromě běžných sportů bych v Jihlavě kvitoval prostor pro Discgolf, který je finančně nenáročný, v přírodě a pro všechny věkové kategorie.

2) Pokud se nepletu, je možnost pronájmu školních hřišť v kompetenci ředitelů škol. Ti by měli mít možnost pronájmu prostor ukotvenou ve zřizovací listině školy a posléze s nájemcem nastavit podmínky pronájmu (čas, dobu, cenu, odpovědnost atp.). Záleží na přístupu školy, zda je ochotna prostory poskytnout a zajišťovat dodatečné služby jako např. úklid prostor či opravy i během letních prázdnin.

Petr Ryška, ODS 

1) Sportovní infrastruktura je nedostatečná a zanedbaná v celé republice a ani Jihlava není výjimkou. Mnoho sportovišť by potřebovalo rekonstrukci a některá chybí úplně. Největší nedostatek je v oblasti sportovních hal a tělocvičen. Chybí také zimní sportoviště pro atlety. Tady by bylo nejsnazší vybudování atletického tunelu. Dále v Jihlavě není regulérní hřiště pro baseball či speciální hala pro sportovní gymnastiku, parkour či akrobatický rockenrol.

Sportovci by jistě uvítali také výstavbu loděnice, workoutových hřišť či zastřešení jednoho hřiště s umělou trávou i některého z beach volejbalových kurtů. Také potřeba nového zimního stadiónu je známá věc. Opravu či rekonstrukci potřebují i další sportovní zařízení. Z městských to jsou například bazén nebo atletický areál Na Stoupách. Pomoc budou ale potřebovat i sportoviště v majetku SK Jihlava nebo Sokola. Takže na zodpovědné politiky i úředníky čeká celkem dost práce i problémů.

2) Většina školních hřišť je volně přístupná také veřejnosti. U některých škol je ale přístup omezen pouze na organizované skupiny. Jedná se především o sportoviště vybudovaná s podporou evropských dotací. Tady jsou potom výrazně větší legislativní problémy. Celkově je ale největším problémem chování veřejnosti, která některá volně přístupná hřiště ničí či znečišťuje. Určitým řešením by bylo ustanovení a zaplacení správců, kteří by se o hřiště starali.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení zastupitelé Libor Kuchyňa (Fórum Jihlava), Jan Jiřiště (ANO 2011), Rudolf Chloupek (ČSSD), Ladislav Vejmělek (KSČM) a Tomáš Havlík (SPD) na dotaz redakce neodpověděli.  

Foto jihlava.cz

Štítky korida, politická, Jihlava, sport, hřiště, sportoviště, Kraj Vysočina, Česká obec sokolská, KDU-ČSL, ČSSD, ODS, KSČM, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie

POLITICKÁ KORIDA: Je v Jihlavě dostatek hřišť a sportovišť? Jaké zde schází? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.