Počasí dnes10 °C, zítra13 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Náměstek Jihlavy Kalina kvůli stíhání neodstoupí. Záležitost považuje za absurdní

Náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina (KDU-ČSL) kvůli stíhání v souvislosti s jeho působením v městské firmě Jihlavské vodovody a kanalizace z vedení města neodstoupí. Novinářům dnes řekl, že záležitost považuje za absurdní. Policie na popud člověka pracujícího na radnici vyšetřuje možné nesrovnalosti v několika fakturách, které tato firma poslala městu. Kromě Kaliny vyšetřuje také provozního ředitele městské firmy Jiřího Benáčka.

Policie zatím záležitost nechce komentovat. „V případu provádíme příslušné úkony a v současné době k němu nelze poskytovat žádné bližší informace,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Kalina je v městské firmě místopředsedou představenstva. O zahájení trestního stíhání se dověděl v pátek. „Je to skutečně velmi absurdní záležitost, protože všechny kroky, které byly učiněny, učinilo představenstvo. Bylo to se souhlasem dozorčí rady, schvalovala to rada města,“ uvedl. Rada města funguje jako valná hromada vodárenské společnosti.

Pro setrvání na jihlavské radnici má Kalina podle svých slov podporu místní organizace lidovců. „Dnes na poradě vedení (města) jsem se dověděl, že mám podporu i koaličních partnerů,“ doplnil náměstek. Radniční koalice, kterou spolu s lidovci tvoří ČSSD a hnutí ANO, se kvůli tomu ještě sejde.

ČTĚTE TAKÉ: Policie podezírá jihlavského náměstka Kalinu z pokusu o podvod. Vyjádří se v pondělí 

Primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) záležitost považuje trochu za nešťastnou, kdy se městský odbor a městská společnost nedokázaly dohodnout na oprávněnosti vystavení faktur. „Ty faktury proplaceny nebyly, takže škoda žádná nemohla vzniknout,“ uvedl. Kalina by podle jeho názoru odstupovat neměl. „Dokud není rozhodnuto v tomto sporu, tak bych neviděl důvod,“ řekl ČTK.

Trestní oznámení na společnost Jihlavské vodovody a kanalizace před rokem podal vedoucí správního odboru města Jan Vystrčil. ČTK dnes řekl, že se na policii obrátil jako fyzická osoba. Uvedl, že upozornil na devět faktur za více než 1,5 milionu korun od městské společnosti, u nichž podle jeho názoru nebyl dostatečně doložen rozsah provedených prací.

Benáček dnes před novináři mluvil o šesti fakturách v celkové hodnotě 1,25 milionu. Společnost podle něj fakturovala městu práce v souvislosti se stavebními zakázkami prováděnými na území Jihlavy, jde například o stavbu kanalizace v části Zborná. O tom, zda Benáček, který je zároveň předsedou představenstva, setrvá ve vedení městské firmy, rozhodne její valná hromada, tedy městská rada.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Jaromír Kalina, Jihlava, radnice, policie, KDU-ČSL, kanalizace, ČSSD, Rudolf Chloupek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek Jihlavy Kalina kvůli stíhání neodstoupí. Záležitost považuje za absurdní | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.