Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Krajské volby na Vysočině: Čtenáři Jihlavské Drbny jsou s výsledky většinou spokojeni

Volby na Vysočině vyhrálo hnutí ANO vedené Martinem Kuklou, které získalo osmnáct křesel v zastupitelstvu. Na druhém místě s jedenácti mandáty skončila koalice Společně se starosty pro občany s lídrem Vítězslavem Schrekem. Pavel Janoušek vedl KDU-ČSL, které patří třetí místo a čtyři křesla. 

V zastupitelstvu čítajícím pětačtyřicet křesel budou mít zastoupení také Starostové pro Vysočinu se čtyřmi mandáty, koalice Stačilo! má tři křesla, stejně jako Socdem. Dvě křesla pak výsledky voleb přisoudily koalici SPD, Trikolora a PRO. Do zastupitelstva se nedostali Piráti, kteří byli před čtyřmi lety druzí, a například ani hnutí Přísaha. 

Koalici následně hnutí ANO utvořilo se sociálními demokraty, SPD a PRO. Tyto strany podepsaly koaliční dohodu v pátek 27. září. „Budeme tvořit koalici se 23 hlasy. Složení rady bude ve formátu 7+2, to znamená, že hnutí ANO sedm členů a za sociální demokracii dva členové," popsal Martin Kukla. Radek Koten z SPD pak bude vést výbor pro bezpečnost a dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

Do ankety na webu Jihlavská Drbna se zapojilo 5554 čtenářů. Více než polovina, přesně 59 procent, byla spokojená. Osmatřicet procent čtenářů naopak spokojených nebylo. To zhruba reflektuje stav v zastupitelstvu, kde bude mít koalice lehce nadpoloviční většinu oproti opozici. Dvě procenta hlasujících v anketě ještě chtěla vyčkávat na povolební vyjednávání a jedno procento odpovědělo, že se o politiku vůbec nezajímá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky volby, anketa, koalice, Martin Kukla, hnutí ANO, Společně se starosty pro občany, KDU-ČSL, Starostové pro Vysočinu, Stačilo!, Socdem, SPD, Trikolora a PRO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské volby na Vysočině: Čtenáři Jihlavské Drbny jsou s výsledky většinou spokojeni | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.