Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

S podporou menšinové koalice by KSČM na Vysočině neměla problém

Pro Radka Kotena, poslance a krajského šéfa SPD, je důležité, aby na Vysočině vznikla stabilní krajská koalice. Komunisté zvolení v uskupení Stačilo! by neměli problém s podporou menšinové krajské vlády. V minulosti už to tak na Vysočině fungovalo.

O sestavení krajské koalice usiluje vítězné hnutí ANO, které v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu získalo 18 mandátů. Tři subjekty už nabídku spolupráce odmítly. Podle lídra hnutí ANO Martina Kukly jsou jednání o koalici složitá, nepředpokládá, že by dohoda byla dřív než v pátek. Nyní jedná s těmi stranami, které spolupráci neodmítly. Uvažovat o menšinové koalici je podle něho předčasné. „Jednáme se všemi, kteří s námi jednat chtějí, kteří mají zájem, nikoho nevylučujeme,“ řekl Kukla.

Nemůžete inflaci sčítat, jak se vám hodí, řekl hejtman Schrek na adresu lídra hnutí ANO

Končící hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO) se na pondělní tiskové konferenci věnoval také otázce peněz. Komentoval údajných šest set milionů, o které kraj přišel ve Sberbank, námitky ohledně rozdělování peněz mezi okresy i stav krajského rozpočtu.

Svůj odchod do opozice v pondělí oznámilo uskupení Společně se Starosty pro občany, ve kterém šest z 11 mandátů získala ODS, tři Starostové pro občany a dva TOP 09. Do opozice míří také KDU-ČSL, která s hnutím ANO jednala v neděli. Nabídku projednal krajský výbor strany a v hlasování ji odmítl, sdělil krajský předseda a volební lídr Lidovců Pavel Janoušek.

Podíl na koalici odmítlo i hnutí STAN, jak potvrdil krajský předseda hnutí STAN a poslanec Lukáš Vlček. STAN ve volební koalici Starostové pro Vysočinu získal stejně jako Lidovci čtyři místa v krajském zastupitelstvu.

Podoba koalice je v rukách ANO

O koalici s ANO jednají sociální demokraté, kteří mají tři mandáty. Předseda SOCDEM Michal Šmarda, kterého do zastupitelstva vynesly z devátého místa na kandidátce preferenční hlasy, označil nabídku na spolupráci za vstřícnou. Konkrétnější nebyl s tím, že jednání se účastnili další dva zvolení zastupitelé Vladimír Novotný a Jiří Běhounek. Ani jeden výsledek jednání blíž nekomentovali s tím, že podoba koalice je v rukou ANO.

Platí to i o možnosti menšinové koalice, se kterou má Běhounek jako bývalý hejtman zkušenost. Místo koalice uzavřel dohodu o spolupráci s KSČM. „Tenkrát jsem za to byl nesmírně kritizován a jak to fungovalo. Ale do toho teď můžu vstoupit, až ANO přijde s nějakým návrhem,“ řekl Běhounek.

„V minulosti už to tady bylo a asi bychom s tím neměli problém,“ řekla k možnosti podpory menšinové vlády krajská předsedkyně KSČM Helena Vrzalová. KSČM získala ve volbách tři mandáty, koalice SPD, Trikolory a PRO má dva zastupitele.

Jste spokojení s výsledkem krajských voleb na Vysočině?

Celkem hlasovalo5239 čtenářů

Sociální demokraté a SPD měli své kandidáty také do Senátu v obvodu Třebíč. Zatímco SPD podle Kotena podpoří postupujícího Drahoslava Rybu z ANO, aby měla opoziční strana šanci zvýšit svůj vliv v Senátu, Zdeněk Ryšavý kandidující ze SOCDEM se rozhodl nepodpořit ani Rybu, ani Hanu Žákovou, která senátorské křeslo obhajuje za STAN. Uvedl to na svém facebooku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Drozdová

Štítky volby, koalice, KSČM, hnutí ANO, Socdem, povolební vyjednávání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S podporou menšinové koalice by KSČM na Vysočině neměla problém | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.